26. joulukuuta 2014

Kashmirin karitsacurry

Intialaista ruokaa on tullut tehtyä yllättävän harvoin, mutta tällä kertaa tartuimme härkää sarvista ja se kannatti. Tämä postaus aloittaa samalla myös Lihaisia makuja maailmalta -juttusarjan, joka on toteutettu yhteistyössä Familian kanssa. Familialta saamassamme lihalähetyksessä oli sopivasti reilu kilo karitsan lapaa, joka sopi tähän intialaiseen herkkuun täydellisesti.

Lapa sopii pitkään haudutettuihin ruokiin erinomaisesti ja täytyy todeta, että tästä tuli ehdottomasti parasta intialaista ruokaa, jota olemme koskaan syöneet. Ruuassa on todella autenttinen intialainen maku ja tuoksu!

Karitsan lapa oli kolmen tunnin haudutuksen jälkeen täydellisen mureaa ja suussasulavaa sekä erittäin mehukasta. Tässä curryssä oli sopivan tulinen jälkipotku ja Kashmirin garam masala tuo ruokaan omanlaisensa intialaisen säväyksen. Resepti pohjautuu All Recipes -sivustolta löytämäämme ohjeeseen, jota on muokattu omaan makuun ja tarpeisiimme sopivaksi.

Tämä ei ole ihan hätäisemmän ihmisen ruokaa, mutta ehdottomasti kaiken odotuksen arvoista, voimme suositella todella lämpimästi kokeilemaan. Alkuvalmisteluihin menee noin 15-20 minuuttia ja valmis ruoka on pöydässä reilussa kolmessa tunnissa. Viikonloppuruokaa parhaimillaan.

Kashmirin karitsacurry
1350 g Familian karitsanlapaa (siistittynä paloiksi 850 g)
2,5 cm pala inkivääriä
5 valkosipulinkynttä
3 tomaattia
3 tuoretta vihreää chiliä
1 tl jeeraa
0,5 tl punaista chilijauhetta (esim. Homera,  tulisuus noin 10 000 SHU)
1 tl Kashmirin garam masalaa*
4 rkl kookoshiutaleita
6 rkl auringonkukkaöljyä
3 keltasipulia
2,5 dl maustamatonta jogurttia
0,5 tl kurkumaa
0,5 g sahramia
20 kuorittua mantelia
kourallinen tuoretta korianteria
vuorisuolaa maun mukaan

* Kashmirin alueen garam masalan valmistus (yksi monista versioista): sekoita 0,5 tl mustapippuria, 0,5 tl jeeraa, 0,5 tl inkiväärijauhetta, ripaus kanelia ja ripaus mustaa kardemummaa.

Poista lavasta ylimääräiset rasvat ja kalvot. Paloittele suupaloiksi.

Hienonna tehosekoittimessa inkivääri, valkosipulinkynnet, tomaatit, vihreät chilit, jeera, chilijauhe, garam masala ja kookoshiutaleet tasaiseksi maustetahnaksi.

Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kuullota öljyssä reilu 5 minuuttia tai kunnes sipulit ovat lähes kullanvärisiä. Lisää joukkoon maustetahna ja paista kovemmalla lämmöllä, kunnes öljy erottuu muusta massasta ja nousee pintaan.

Lisää sekaan karitsakuutiot, rouhaise perään vuorisuolaa ja paista, kunnes karitsa on lähes kypsää. Pienennä lämpöä ja sekoita joukkoon jogurtti, kurkuma, sahrami ja mantelit. Hauduta curryä miedolla lämmöllä kannen alla 3 tuntia, kunnes liha on ylikypsän mureaa ja kastike haarukoitavan paksua.

Tarjoa karitsacurry riisin kera ja koristele annokset tuoreella korianterilla.



Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti