6. tammikuuta 2015

Kebakkokvartetti ja perunasalaatti

Uutena vuotena kuuluu syödä tietysti nakkeja ja perunasalaattia! Kehittelimme neljä erilaista lampaansuolinakki-ideaa, simppelin perunasalaatin ja lähdimme kauppaan - viime tingassa pahimpaan ruuhkaan tietysti. Sellon Citymarketin (aina varsin erinomaisella ja ystävällisellä) lihatiskillä naama venähti. Suolet, niin lampaan kuin porsaankin - loppu. Silava - loppu. Joku muukin oli yllättäen keksinyt saman menun. Emme heti luovuttaneet, mutta kun käytävän toisella puolella sen-toisen-ison-marketin lihatiskin yritelmässä ihmeteltiin, miten joku moisia "kauppahallituotteita" heiltä kysyy, uudenvuodenmenumme sai luvan joustaa ja muuntua nakeista kebakoiksi.

Onneksi suunnittelemamme mausteet toimivat jauhetun lihan kaverina ihan vaan kepin nokkaan taputeltunakin. Chilien määrää on helppo säädellä oman sietokyvyn mukaan, mutta kannattaa maustaa rohkeasti, sillä kebakot kestävät yllättävän paljon tulisuutta tuntumatta ollenkaan polttavilta.

Välimeren kebakoissa oli omasta mielestäni maku parhaiten kohdillaan ja samaa makuyhdistelmää täytyy kokeilla muihinkin jauheliharuokiin - jo siitäkin syystä, että jääkaapissa pyyhkeen sisällä majailevasta, ystäväpariskunnan kautta järjestyneestä, Italiasta tuodusta jättiparmesankiekon siivusta riittää meille enemmän kuin tarpeeksi syötävää.

Paahdettu valkosipuli, rosmariini ja lammas toimivat klassikon varmuudella yhteen ja myös punaviinilammas oli hyvää. Jos chiliä saa lisätä massaan reippaasti, punaviini puolestaan maustaa massan jo yllättävän vähäisellä määrällä. Raikas perunasalaatti sopi hyvin kebakkojen lisukkeeksi.

Viinisuosituksena kebakoille (tai siis alunperin niille nakeille...) tanniininen ja hapokas, sopivan täyteläinen italialainen Mezzacorona Teroldego Rotaliano Riserva 2011.

Chilipossukebakot
270 g porsaan kassleria
puolikas punainen mieto chili
puolikas jalapeño
neljännes habanero
vuorisuolaa
mustapippuria

Jauha kassler lihamyllyn karkeammalla terällä. Hienonna chilit ja sekoita jauhelihan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla reilulla kädellä ja anna massan tekeytyä jääkaapissa vuorokauden verran. Jaa massa neljään osaan ja taputtele puutikkujen ympärille. Paista kebakkoja ensin 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Paista lihoihin sitten tulikuumalla grillipannulla vielä kauniit paistopinnat.

Välimeren possukebakot
270 g porsaan kassleria
20 g parmesania
15 g aurinkokuivattua tomaattia
2 isoa basilikanlehteä
2 timjaminoksan lehdet
vuorisuolaa
mustapippuria

Jauha kassler lihamyllyn karkeammalla terällä. Rouhi parmesan veitsellä pieniksi paloiksi ja silppua myös tomaatit ja basilika. Sekoita ainekset keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla reilulla kädellä ja anna massan tekeytyä jääkaapissa vuorokauden verran. Jaa massa neljään osaan ja taputtele puutikkujen ympärille.  Paista kebakkoja ensin 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Paista lihoihin sitten tulikuumalla grillipannulla vielä kauniit paistopinnat.

Valkosipulilammaskebakot
230 g karitsanpaistia
10 uunissa paahdettua valkosipulinkynttä
2 rosmariininoksaa
mustapippuria
vuorisuolaa

Jauha paisti lihamyllyn karkeammalla terällä. Murskaa valkosipulit ja rosmariininlehdet hienoksi keskenään morttelissa ja sekoita jauhelihan joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla reilulla kädellä ja anna massan tekeytyä jääkaapissa vuorokauden verran. Jaa massa neljään osaan ja taputtele puutikkujen ympärille. Paista kebakkoja ensin 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Paista lihoihin sitten tulikuumalla grillipannulla vielä kauniit paistopinnat.

Punaviinilammaskebakot
230 g karitsanpaistia
2 rkl punaviiniä
reilusti mustapippuria
vuorisuolaa

Jauha paisti lihamyllyn karkeammalla terällä. Sekoita joukkoon punaviini, mausta suolalla ja pippurilla reilulla kädellä ja anna massan tekeytyä jääkaapissa vuorokauden verran. Jaa massa neljään osaan ja taputtele puutikkujen ympärille. Paista kebakkoja ensin 200-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan. Paista lihoihin sitten tulikuumalla grillipannulla vielä kauniit paistopinnat.

Perunasalaatti
4 kiinteää perunaa
2 suolakurkkua
1 punasipuli
2 tl kapriksia
1 prk kermaviiliä
1 rkl kokojyväsinappia
vuorisuolaa
mustapippuria
3 rkl persiljasilppua

Keitä perunat kuorineen, jäähdytä ja kuori ne. Kuutioi perunat, suolakukku ja punasipuli ja sekoita ne keskenään. Lisää joukkoon kaprikset. Sekoita sinappi kermaviilin sekaan ja pyörittele seos varovasti perunasalaatin joukkoon. Mausta salaatti suolalla ja pippurilla ja nostele salaatin joukkoon vielä persiljasilppua ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti