26. tammikuuta 2015

Merisiilin mätiä maalaispatongin päältä tarjoiltuna

Merisiilejä löytyy maailmasta vajaa tuhat eri lajia. Tämä meidän lautasellemme päätynyt yksilö oli kotoisin Färsaarilta ja löytyi elävänä vähän ennen joulua Sellon Citymarketin kalatiskiltä, noin viiden euron kappalehintaan. Ostimme alunperin molemmille oman merisiilin, mutta se toinen vaikutti avatessa sen verran epämääräisen hailakan kuivuneelta, että jouduimme siirtämään sen suosiolla roskakaapin puolelle.

Paljoa syötävää ei ainakaan näissä yksilöissä ollut, ylläolevan kuvan leipien päällä näkyy koko yhdestä siilistä saatu mätimäärä. Mädin maku oli kuitenkin mukavasti miedon merellinen ja suutuntuma miellyttävän pehmeä, melkein kermainen.


Merisiilin mätiä maalaispatongin päältä tarjoiltuna
1 merisiili
1 paksu viipale maalaispatonkia leikattuna kahtia
oliiviöljyä
ruohosipulia

Huuhtele elävä merisiili kylmällä vedellä. Ota siilistä napakka ote esim pyyhkeen avulla niin, että siilin suuaukko on ylöspäin. Leikkaa saksilla suuaukon ympäriltä varovasti "kansi" pois. Irrota ensin sisäelinmössö ja sitten mädit varovasti lusikalla. Asettele mädit tarvittaessa siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä supervarovasti musta sisäelinlima pois.

Paahda patonginpaloihin rapsakka pinta kuumalla pannulla oliiviöljyssä. Asettele mätipallerot leipien päälle, ripottele pinnalle ruohosipulihaketta ja tarjoile leivät hyvän valkoviinin kera.4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, enpä ole koskaan ostanut merisiiliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut meilläkään aiemmin tullut vastaan, joten pakkohan se oli kokeilla.

   Poista
 2. Namnamnam! Sello vaikuttaa olevan kiintoisa paikka! Ostimme Barcelonan La Boqueriasta merisiilejä, mutta ne olivat melkolaillaa kauttaaltaan pilalla... En tiedä tunnisko elossa olevan kuolleesta painon perusteella mutta ne kuolleet ja kuivahtaneet olivat kovin kevyitä. Olen useammassa ravintolassa koettanut tilata listalta mutta aina on myyty eioota. Kyllä vielä joskus... - Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän jännitti aikanaan Espooseen muutto ruokakauppatarjonnan puolesta, mutta Sellon Cittarin tuoretiskit ovat olleet positiivinen yllätys. Kyllä teillekin vielä tulee vastaan niitä tuoreita merisiilejä herkuteltavaksi! :)

   Poista