7. tammikuuta 2015

Taatelijäätelö

Piipahdimme joululomalla Turussa sukuloimassa ja pääsimme O:n kanssa illastamaan ihan kaksin jokirannan kellariravintola Smöriin pikkukokin jäädessä viihdyttämään tätiään ja serkkujaan. Tarjolla oli vain neljä ruokalajin menu (olimme suunnitelleet ottavamme täyden kuutosen), joka sisälsi taidokkaasti tehtyjä komponentteja ja täyteläisiä, ihania makuja. Annoskoko oli kuitenkin nälkäisille kovin pieni, ja mielessä kävikin lähteä "Hesen kautta himaan".

Smörin jälkkärin mahtavan samettista luumujäätelöä lusikoidessa syntyi ajatus tehdä myös kotona jouluista jäätelöä taateleista. Smörin superpehmeästä jäätelöstä oma versio on tietysti kaukana, vaikka ihan siedettävä versio tästäkin tuli. Makunsa ja tekstuurinsa puolesta taateli toimi jäätelössä hauskasti, mutta massaa jäähdyttässä kävi pieni työtapaturma ja kirnusin jäätelöön pienenpieniä voirakeita. Massaa valmistettaessa sekoittelin sitä ilmeisimmin niin ahkerasti, että jäätelö ei sitten kestänyt enää pitkää pyöritysaikaa jäätelökoneessa. Kannattaa siis ottaa jäätelö pois koneesta heti, kun se on jähmettynyt, niin suupielet pysyvät ylöspäin myös makeaa herkkua maistellessa.

Taatelijäätelö
100 g kuivattuja, kivettömiä taateleita
5 dl vispikermaa
3,5 dl kevytmaitoa
4 kananmunan keltuaista
1 dl valkoista sokeria

Keitä kermaa ja taateleita miedolla lämmöllä hiljalleen sekoitellen 20 minuutin ajan. Siivilöi seos takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon kylmä maito.

Vispaa kulhossa keltuaiset ja sokeri kevyesti keskenään ja kaada ohuena nauhana taatelikermamaidon joukkoon samalla koko ajan sekoittaen.

Kuumenna seosta varovasti miedolla lämmöllä koko ajan edelleen sekoittaen, kunnes massa on höyryävää, muttei vielä kiehu, ja alkaa hieman paksuuntua. Ota kattila liedeltä ja jäähytä massa jääkaappikylmäksi.

Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna koneen pyöriä, kunnes jäätelö on jähmettynyt. Kaavi jäätelö pakasterasiaan ja pakasta sitä vielä tunnin-pari ennen tarjoilua, jotta se ehtii jäätyä kunnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti