14. tammikuuta 2015

Vartaassa grillattu ibericoporsaan niska

Palataanpa vielä hetkeksi joulutunnelmiin - vaikka tätä herkkua söisi mieluusti ympäri vuoden! Supermehukas ja -maukas jouluporsaamme nimittäin voitti perinteisen kinkun kiistatta 100-0.

Bongasimme jo joskus marraskuussa Citymarketin pakastealtaasta ibericoporsaanniskan ja grillasimme heräteostoksen hitaasti grillivartaassa pyöritellen ilman mitään ihmeempiä maustekikkailuja. Lopputulos oli taivaallinen, suorastaan niin hyvä, että valokuvaus jäi nautiskellessa tekemättä. Yksissä tuumin päätimme, että samanlainen mustan possun kassler tulee olemaan myös joulupöydässämme. Sitten sattumalta sovimmekin blogiyhteistyöstä Familian kanssa ja jouluporsas järjestyi sopivasti heidän kauttaan.Ibericosikaa (cerdo ibérico) kasvatetaan nimensä mukaisesti keskisellä ja eteläisellä Iberian niemimaalla. Perinteisin menetelmin kasvatettuna nämä mustakavioiset (tästä pata negra -nimi) kaverit vaeltelevat vapaana tammimetsiköissä ja syöpöttelevät tammenterhoja ja muuta löytämäänsä kasvillisuutta. Runsas liikunta ja terhopitoinen ruokavalio antavat mustan possun lihalle aivan omanlaisensa rakenteen, kauniin tumman värin ja pähkinäisen maun. Näin kasvatettuna mustat possut kelpuutetaan vastustamattoman herkullisen jamón ibérico de bellotan raaka-aineeksi. Teeman mukaisesti joulupöydästämme löytyikin myös Jabugossa Sánchez Romero Carvajalin valmistama ilmakuivattu ibericopossun etujalka eli paleta.Tätä reseptiä varten tarvitset grilliin sähkökäyttöisen pyörivän grillivartaan ja takapolttimon. Ja melkein pari vuorokautta aikaa.

Vartaassa grillattu ibericoporsaan kassler
n. 2,5 kg ibericoporsaan kassler
laadukasta karkeaa merisuolaa
Tellicherry-mustapippuria
pari desiä vettä
loraus konjakkia

Hiero possunniskaan reilusti vastarouhittua mustapippuria ja karkeaa merisuolaa. Kääri kassler tiiviisti esim. muovipussiin ja anna maustua vuorokauden verran jääkaapissa.

Ota possunniska hyvissä ajoin ennen grillausta lämpenemään huoneenlämpöön. Pujota liha vartaaseen ja aseta grilliin. Sujauta possun alle iso alumiinivuoka ja kaada sen pohjalle sentti-pari vettä. Lorauta veteen hieman konjakkia. Sytytä grillin takapoltin, laita varras pyörimään ja sulje kansi. Kassler on sopivan ylikypsää tarjottavaksi neljän tunnin kuluttua.
Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti