11. helmikuuta 2015

Hirven ulkofile, puolukkakastike ja kaskinauriit

Onneksi sukulaiset metäsästävät, niin tännekin saapuu välillä riistalähetyksiä. Tällä kertaa hirven ulkofilettä, tuota todella mureaa ja suussasulavaa herkkua! Hirvi on helppo pilata, jos sitä kypsentää liikaa, joten tässä kohtaa itse suosin lihalämpömittaria aina.

Hirven mausteeksi sopii hyvin rosépippuri. Lisäksi suolaa ja mustapippuria, niin saat täydelliset pihvit. Seuraksi sopii hyvin vaikka uuniperuna ja maukas puolukkakastike.

Hirven ulkofileet
800 g hirven ulkofileetä
rosépippuria
mustapippuria
merisuolaa

Ota hirven filee lämpenemään hyvissä ajoin ennen paistamista. Leikkaa filee kolmeen osaan. Laita reilusti kokonaisia rosépippureita ja mustapippureita mortteliin ja jauha hienoksi. Hiero fileen pintaan pippuriseos sekä merisuola. Paista fileet molemmin puolin kuumalla (mielellään) valurautapannulla nopeasti. Tökkää lihalämpömittari yhden fileen paksuimpaan kohtaan, kääri fileet folioon ja laita 150-asteiseen uuniin, kunnes sisälämpö on 52 astetta. Nosta fileet uunista ja anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia. Siivuta fileet lautaselle, lusikoi päälle kastiketta ja tarjoile uuniperunan ja kaskinauriin kanssa.

Puolukkakastike
2 dl puolukoita
2 dl riistalientä
pari oksaa rosmariinia
ripaus sokeria
maissitärkkelystä

Laita puolukat kattilaan ja kaada päälle riistaliemi sekä rosmariinin oksat. Keittele vähintään vartti ja heitä sekaan ripaus sokeria. Siivilöi liemi ja suurusta aavistuksen verran maissitärkkelyksellä.

Lisukkeet
3 kpl perunoita
3 kpl kaskinauriita
voita

Kääri potut folioon ja laita uuniin kaskinauriiden kanssa (huom. nauriit ilman foliota) 200-asteiseen uuniin vähintään tunniksi. Kaskinauriiden kypsyminen saattaa kestää huomattavasti pidempäänkin, joten ne voi olla hyvä laittaa uuniin hyvissä ajoin ennen perunoita.

Kun perunat ja nauriit ovat pehmeitä, nosta ne lautaselle.

2 kommenttia:

  1. Ihana ohje, kokeilen ensi viikolla. Ainoastaan lisäkkeet joudun korvaamaan jollain keitettävällä, vaikka juuresmuusilla, sillä pitäisi olla kaksi uunia, jottaa saisi lihan ja tämän reseptin herkkulisäkkeet yhtaikaa tarjolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuresmuusi sopii hirven ja puolukkakastikkeen kanssa varmasti yhtä lailla täydellisesti!

      Poista