24. helmikuuta 2015

Lahmacun-lammasrulla

Keittokirjahyllystämme löytyy herttaisen kotikutoinen teos nimeltä Sieltä missä pippuri kasvaa - löytöretkiä uussuomalaiseen keittöön (Huhta & Talasniemi 2009). Kirjassa kurkistetaan vietnamilaiseen, chileläiseen, kurdilaiseen, venäläiseen ja somalialaiseen ruokakulttuuriin, raaka-aineisiin ja reseptiikkaan. Opusta on viime aikoina näkynyt myös kirjakauppojen alelaareissa, joten sen voi halutessaan käydä nappaamassa talteen hyvinkin huokeaan hintaan.

Tarinantäyteisen kirjan kurdikeittiöosuuden resepteistä vastaa Cafe Caisan ravintoloitsija, Kaakkois-Turkista Suomeen muuttanut Yusuf Kart. Kokeilimme Kartin lahmacun-ohjetta ja lopputulos oli todella herkullinen. Kaikki aineksetkin löytyvät marketin hyllystä, joten tälle makumatkalle pääsee mukaan ilman suurempia kikkailuja.

Lahmacun-pizzarulla
taikina:
0,5 rkl vuorisuolaa
0,5 rkl valkoista sokeria
5,5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
0,5 tl kuivahiivaa
2 dl vettä

lammastäyte:
0,25 dl hienonnettuja mintunlehtiä
1 pieni paprika
1 tomaatti
0,5 dl silputtua persiljaa
0,5 rkl vuorisuolaa
2 rkl paprikajauhetta
0,75 dl vettä
250 g karitsanjauhelihaa
0,5 dl paprikatahnaa

kasvistäytteet:
salaatinlehtiä
tomaattia
kurkkua
valkoretikkaa
oliiveja
persiljaa
sitruunalohkoja

Sekoita taikinakulhossa keskenään suola, sokeri, jauhot ja hiiva. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi. Vaivaa seos kunnolla kimmoisaksi, pehmeäksi taikinaksi. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota vähintään tunnin ajan.

Laita minttu, paprika, tomaatti, persilja, suola, paprikajauhe ja vesi monitoimikoneeseen ja surauta hienojakoiseksi tahnaksi. Lisää mukaan jauheliha ja paprikatahna ja sekoita massa tasaiseksi.

Jaa kohonnut taikina neljään osaan ja pyörittele palaset palloiksi. Kaulitse pallot ohuiksi pyöreiksi letuiksi. Jaa lammastäyte letuille, levitä ja painele se voimakkaasti kiinni taikinaan.

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paista lammaspohjia noin 7 minuutin ajan.

Kääri lämpimien lammaspizzojen sisään kuutioituja kasviksia ja purista mukaan tilkkanen sitruunamehua. Syö rullat sormin.



2 kommenttia:

  1. Tuo keittokirja on mennyt minulta ihan ohi. Täytyy katsoa jos se olisi vielä jossain kirjakaupassa myytävänä.
    Mielenkiintoinen resepti tämäkin, hih, pizzarulla :) Raaka-aineluettelosta päätellen todella maukasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Vei kyllä täydellisesti kielen mennessään, kannattaa kokeilla!

      Poista