17. helmikuuta 2015

Pull-apart-bread eli nyhtöleipä

Talvikauden tuhtien pata- ja keittoruokien paras kaveri on ihanan rosmariininen ja valkosipulinen nyhtöleipä. Taikinaneliöistä kootusta paakkelssista irtoaa suussasulavia siivuja helposti nyhtämällä.

Teimme täytteestä kaksi erilaista versiota. Kumpikin maistui todella hyvältä, mutta kermaviili-mozzarellaversio ehkä vielä aavistuksen paremmalta.

Nyhtöleivän idea on peräisin Arlalta.

Pull-apart-bread eli nyhtöleipä (2 suorakaidevuokaa)
taikina:
5 dl vettä
1 rkl hienoa merisuolaa
2 rkl metsähunajaa
10 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
11 g kuivahiivaa
2,5 dl puolikarkeita täysjyväspelttijauhoja
2 rkl hyvää oliiviöljyä

täyte 1:
200 g maustamatonta jogurttia
2 kananmunan keltuaista
100 g emmentaljuustoa
2 valkosipulinkynttä
2 oksaa rosmariinia

täyte 2:
200 g kermaviiliä
2 kananmunan keltuaista
125 g mozzarella di bufalaa
2 valkosipulinkynttä
2 oksaa rosmariinia

Mittaa kattilaan vesi, suola ja hunaja ja lämmitä seos 42-asteiseksi. Ota kattila liedeltä ja mittaa nesteen päälle 5 dl vehnäjauhoja. Sekoita jauhojen joukkoon kuivahiiva ja vispaa taikia tasaiseksi käsivispilällä. Mittaa taikinan joukkoon loput jauhot ja vaivaa taikina rauhassa käsin kimmoisaksi. Lisää taikinaan lopuksi öljy ja sekoita tasaiseksi. Peitä kattila liinalla ja anna taikinan kohota tunnin verran.

Valmista täytteet. Murskaa rosmariininlehdet ja valkosipulinkynnet morttelissa, raasta juustot ja sekoita kaikki täytteiden aineet keskenään omissa kulhoissaan.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle, vaivaa ilmat pois ja jaa taikia kahtia. Kauli taikinapalat ohuenohuiksi levyiksi ja levitä täytteet levyille nuolijan avulla. Leikkaa levyt leipävuoan levyisiksi neliöiksi. Kokoa neliöt muutaman neliön pinoksi ja nostele ne leipävuokaan pystysuunnassa niin, että ne muodostavat jonon.

Paista leipiä 200-asteisessa kiertoilmauunissa 30-40 minuuttia. Tarjoile leivät lämpimänä esim. pataruuan, keiton tai grilliherkkujen lisukkeena.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen leipä ja mahtavat mausteet! Minulla on tämmöinen leipä ollut jo pitkään todo-listalla, milloinhan tätä ehtisi kokeilemaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina! Tähän leipään tulee himo; jos vielä ihan pienen palan vaan lisää nyhtäisi... :)

      Poista