14. huhtikuuta 2015

Eteläamerikkalaiset alfajores-keksit

Etelä-Amerikassa alfajor tarkoittaa ihan erilaisia herkkuja kuin täällä vanhalla mantereella. Etelä-Amerikkaa joitain vuosia sitten ristiin rastiin kierrellessäni ihastuin näihin maissijauhoista väsättyihin pehmoisiin kekseihin, joiden välissä oli dulce de lecheä eli paksua kinuskia ja ympärillä kookoshiutaleita. Alfajoreseista löytyy Atlantin takaakin jos jonkinlaista variaatiota, mutta tämä versio näytti olevan ainakin Argentiinassa suositun ja mielestäni myös maultaan paras. Reseptiin nappasin suuntaviivoja täältä.

Kuvassa näkyy myös yksi aniharvoista matkamuistoista, joiden hankintaan olen sortunut. Vaikken edes pysty juomaan kofeiinipitoisia juomia, mate-muki pilleineen (guampa & bombilla) oli pakko roudata keittiötä koristamaan. Yerba mate on oman kokemuksen mukaan erityisesti Uruguayssa supersuosittu juoma, ihmiset kävelivät kaduilla kuumaa vettä täynnä olevat termarit kainalossa ja matekupit käsissä vähän kuin Starbucks-addiktoituneet pohjoisemmat naapurinsa. Omaan makuuni karvas yrttijuoma on vähän turhan hurja ja jotenkin heinämäinen, joten onneksi kofeiiniyliherkkyys ei tässä asiassa muodostunut ongelmaksi. Mutta oli sellainen söpö kippo silti saatava!

Alfajores (45 kpl)
2 tlk kondensoitua maitoa
200 g voita
170 g valkoista sokeria
2 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
0,5 tl vaniljauutetta
330 g maissitärkkelystä
145 g erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl kookoshiutaleita

Valmista ensin dulce de leche eli kinuski. Irrota maitotölkeistä etiketit, kääri tölkit tiukasti folioon (näin kattila ei sotkeennu etikettiliimaan) ja keitä niitä runsaassa vedessä kolmen tunnin ajan. Nosta tölkit jäähtymään.

Ota voi lämpenemään huoneenlämpöön. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat ja keltuaiset ja jatka vatkaamista vielä pari minuuttia. Sekoita joukkoon vaniljauute.

Sekoita maissijauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon. Vaivaa taikina tasaiseksi ja siirrä vähintään vartiksi viilenemään ja kohmettumaan.

Kaulitse jauhotetulla kaulimella taikina ohuiksi levyiksi leivinpaperiarkkien päälle. Leikkaa sopivalla muotilla, esim. kuohuviinilasilla, taikinasta pyöreitä keksejä ja nouki varovasti ylijäämätaikina keksien ympäriltä. Paista pohjia 175-asteisen uunin keskitasolla 10 minuutin ajan niin, että keksit kovettuvat, mutta eivät saa pintaansa lainkaan väriä.

Viilennä keksit, levitä puolelle keksipohjista kondensoidusta maidosta tehtyä dulce de lecheä ja paina toinen keksipohja kinuskin päälle niin, että sitä pursuaa hieman yli reunoilta. Pyörittele keksit kookoshiutaleissa ja siirrä ne sitten hetkeksi vetäytymään ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Rakastan alfajoreksia:) Venezuelassa asuessa vuokrasimme osan asuntoa eräältä argentiinalaiselta naiselta,joka valmisti alfajoreksia,ja jonka vuoksi halusin vuosia tehdä itsekin niitä,kunnes sitten tein pari vuotta sitten. Täällä on paljon Argentiinasta tulleita,joten alfajoreksia löytää useasta paikasta.
    Tässä oma ohjeeni(ja tarina miksi niitä halusin tehdä;D)
    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2013/03/etela-amerikkalaiset-kerrospikkuleivat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lucky you! :) Suomessa en ole näihin herkkuihin törmännyt, mutta Lontoossa asustellessa Borough Marketilta niitä tuli ostettua luvattoman paljon. Onneksi noiden leipominen ei ollut ollenkaan hankalaa ja liian karkeajakoisesta sokerista keksien pintaan tulleita kauneusvirheitä lukuunottamatta olin supertyytyväinen niin makuun kuin ulkonäköönkin :)

      Poista