14. heinäkuuta 2015

Vartaassa grillattu kalkkuna

Juhannusaattona meillä pyörikin mökin grillissä kokonainen kalkkuna. Kypsennysmenetelmä toimi sinänsä nappiin ja lintu pysyi niin mehevänä, kuin kalkkuna vain voi pysyä. Laiskuuttamme emme jaksaneet marinoida tipua etukäteen, joten maku jäi ymmärrettävästi lähinnä kiinni rapeaan nahkaan. Suuntaviivoja maustamiseen taisimme napata täältä.

Aterian paras osa olikin viime kesän Saksan lomalta mukana kulkenut Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr:in kuiva roséviini, Spätburgunder Rosé Trocken. Vuoden takaisesta reissusta ei vieläkään ole tullut kirjoitettua juttua ja tuskin enää tuleekaan, joten alla edes yhden kuvan verran muisteloita mukavasta reissusta. Neljän tuhannen kilometrin autoreissu Ahr-laakson viinialueelle oli hyvinkin mahdollista silloin reilun kolmen kuukauden ikäisen Pikkukokin kanssa, lastentarvikkeet vain veivät takakontista turhan paljon tilaa tuliaisviineiltä... :)

Viime vuonna tähän aikaan... Prost! Paikallista kuohuvaa seljamehulla maustettuna.
Vartaassa grillattu kokonainen kalkkuna
3,5 kg kalkkuna
1 sitruuna
10 valkosipulinkynttä
1 keltasipuli
2 dl vaaleaa olutta
sormisuolaa

Kuivamarinadi:
2 rkl pprikajauhetta
1 rkl korianterinsiemenjauhetta
2 tl jeeraa
2 tl kuivattua timjamia
1 tl cayenne-jauhetta


Kuivaa huoneenlämpöinen kalkkuna huolellisesti ja hiero sen pintaan sitten kuivamarinadi. Lohko sitruuna. Murskaa valkosipulit kevyesti painamalla niitä lappeellaan olevan veitsen avulla muhjuksi. Kuori ja lohko keltasipuli. Työnnä kalkkuna pystyasennossa olevaan vartaaseen, lisää linnun sisään sitruuna ja sipulit ja sido sitten tipun koivet ja siivet tiukasti kiinni toisiinsa. Siirrä varras grilliin ja kaada olut folioastiaan linnun alle.

Sytytä grillin takapoltin minimilämmölle ja anna linnun pyöriä grillissä. Sudi kalkkuna kauttaaltaan folioastiassa olevalla, maustuvalla olutliemellä noin puolen tunnin välein, kunnes kalkkuna on kypsä (meillä linnun rintapaloissa tuli mukana pomppaavat mittarit), tähän menee noin kolme tuntia. Sammuta kaasu ja anna linnun vetäytyä vartaassa vielä vähintään parikymmentä minuuttia ennen leikkaamista. Ripottele siivuille sormisuolaa ennen tarjoilua.

Löytyipä kuva niistä harvoista ja valituista kotiintuomisistakin, näistä ihanuuksista on jäljellä enää/vielä kaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti