24. elokuuta 2015

Sitruksinen vadelma-mustikka-britakakku

Kesäkakkujen kunkku on pehmoinen britatorttu, iki-ihana klassikko, johon saa uutta potkua varioimalla täytteitä. Tällä kertaa kakun väliin pääsi lime curd -tahnaa, jogurttivaahtoa ja mehukkaita kotimaisia vadelmia sekä mökkituliaisina kotiin kulkeneita mustikoita. Mantelilastujen sijaan ripottelin marengin pinnalle kookoshiutaleita.

Kakun piti riittää paitsi viime viikonloppuna parille kyläilyporukalle, myös alkuviikon lomaltapaluuahdistuksen torjuntaan, joten tein taikinaa ja marekia todella reilut satsit. Siis todella, todella reilut. Kakusta tulikin ihan valtava - ja onneksi ihan valtavan herkullinen!

Viime kesänä pyöräyttämääni raikasta mansikka-raparperi-britaa voi puolestaan käydä tutkailemassa täältä.

Britakakku (uunipellillinen)
marenkipäällinen:
7 kananmunan valkuaista
3,5 dl valkoista sokeria
1,5 rkl kookoshiutaleita

pohja:
375 g voita
3 dl valkoista sokeria
7 kananmunan keltuaista
3 dl kevytmaitoa
3 dl erikoisvehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
2 rkl leivinjauhetta
0,75 tl vaniljajauhetta

täyte ja päällinen:
2 dl vispikermaa
0,5 dl valkoista sokeria
2 dl paksua maustamatonta jogurttia
1 dl lime curdia
250 g tuoreita vadelmia
 250 g tuoreita mustikoita

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siirrä syrjään odottamaan (tässä järjestyksessä ei tarvitse pestä vatkaimen osia välillä).

Sulata voi huoneenlämpöiseksi ja vaahdota se sokerin kanssa. Lisää joukkoon keltuaiset ja jatka vatkaamista vielä hetken. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne sitten taikinan joukkoon yhdessä maidon kanssa.

Sudi leivinpaperille ohut kerros esim. mautonta viinirypäleensiemenöljyä ja levitä taikina sitten nuolijalla tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille.

Levitä marenkivaahto taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi, ripottele päälle kookoshiutaleita ja paista kakkupohjaa 160-asteisessa kiertoilmauunissa 30 minuutin ajan. Anna kakkupohjan jäähtyä ja jaa se sitten neljään osaan.

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi ja sekoita joukkoon jogurtti.

Nosta ensimmäinen kakkupohjan pala tarjoiluastialle, levitä päälle lime curdia ja jogurttikermavaahtoa ja ripottele pinnalle mustikoita ja vadelmia. Lisää sitten toinen ja kolmas kakkupohjakerros samoin täyttein. Asettele päälle viimeinen kakkupohjanpalanen. Levitä jäljelle jäänyt jogurttikermavaahto kakun päälle ja asettele koristeeksi marjoja. Tarjoile.

2 kommenttia:

  1. Ai kun tekee mieli nyt tuollaista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, näitä pitäisi olla varastossa jokaiselle alkavalle työviikolle :)

      Poista