3. syyskuuta 2015

Grillattu pippurinen porsaankylki ja papumuhennos

On se vaan ihan taivaallisen hyvää, nimittäin huolella pitkään kypsynyt rasvainen porsaanliha! Grillissämme paistuu ympäri vuoden vuorotellen niska- ja kylkipaloja, sillä niiden valmistus ei juuri muuta vaadi kuin pari muutaman minuutin työvaihetta ja tietysti reilusti nälkäistä odottelua. Onneksi ruuanlaittoruoka on keksitty.

Pavut keräsimme takapihan pieneltä kasvimaaltamme ja kyllähän itse kasvatetun ruuan syömisessä aina on aivan erityinen hohtonsa. Ainakin täällä Espoossa...

Grillattu pippurinen porsaankylki
750 g luutonta porsaankylkeä
0,5 dl bbq-kastiketta

pippuriliemi:
3 l vettä
3 rkl merisuolaa
2 laakerinlehteä
2 punaista keskitulista chiliä
1 rkl kokonaisia mustapippureita
1 tl kokonaisia valkopippureita
1 tl kokonaisia viherpippureita
1 tl kokonaisia rosépippureita
1 tl kokonaisia sichuaninpippureita
1 tl kokonaisia maustepippureita
5 murskattua katajanmarjaa
nippu tuoretta persiljaa

Mittaa pippuriliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Lisää kiehuvaan liemeen porsaankylki. Keitä kannen alla kahden tunnin ajan, tai kunnes liha on mureaa ja pehmeää, muttei vielä hajoa atomeiksi. Ota kattila liedeltä ja anna lihan jäähtyä ja maustua rauhassa liemessä (annoimme possun maustua viiden tunnin ajan).

Nosta liha pois liemestä. Kuumenna grilli ja grillaa lihaa viitisen minuttia välillä käännellen niin, että se saa kunnon paistopinnat. Sudi kylki kauttaaltaan barbecue-kastikkeella ja paista vielä muutama minuutti, kunnes kastike karamellisoituu tahmaiseksi kerrokseksi possun pintaan. Tarjoile.

Tomaattinen papumuhennos
1 l erilaisia papuja palkoineen
3 tomaattia
1 punasipuli
ripaus ruskeaa sokeria
merisuolaa
mustapippuria
tuoretta mäkimeiramia koriteluun

Pilko pavut puoliksi, lohko tomaatit ja kuutioi sipuli. Kuullota sipuleita ja papuja oliiviöljyssä kymmenisen minuuttia ja lisää pannulle sitten tomaatit. Vähennä lämpöä ja peitä pannu kannella. Anna papujen hautua vähintään puolisen tuntia niin, että ne ovat pehmeitä ja tomaatit muodostavat paksun kastikkeen. Mausta muhennos sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Riivi mäkimeiramin lehtiä muhennoksen päälle ennen tarjoilua.


2 kommenttia:

  1. Herkkua! Minä olen yrittänyt kasvattaa pariin otteeseen papuja, mutta aina on joku metsämyyrä(?) käynyt syömässä versot jo heti alkukesästä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, meillä taas pavut viihtyvät kasvimaalla jopa parhaiten. Vielä kun muistaisi, mitä lajikkeita nuo eriväriset yksilöt olivat...

      Poista