21. syyskuuta 2015

Portteri-suklaakakku

Olen saanut parasta portteri-suklaakakkua ikinä Helsingissä panimoravintola Bryggerissä. Miten taivaalliselta portterilla maustettu, kostean tahmea suklaakakku voikaan maistua! Kun järkkäsimme ystäväperheelle toissa viikonloppuna Septemberfestit, halusin ehdottomasti kokeilla tehdä portterikakkua itse olusten kanssa nautittujen itse tehtyjen makkaroiden jälkiruoaksi.

Suolaa ja hunajaa -blogista löytynyt ohje ei tumpelokäsissäni valitettavasti päässyt ihan samoihin sfääreihin, vaikka kakku hyvää olikin. Vika oli pääosin allekirjoittaneen, sillä paistoin kakkua originaaliohjeen viisaista varoituksen sanoista huolimatta hetken liian kauan, tuloksena hivenen reunoilta kuivahtanut rakenne. Kaipasimme kakkuun myös reilusti lisää portterin makua. Ratkaisu voisi olla keittää isompaa määrää portteria kasaan intensiivisemmän maun saavuttamiseksi. Täytyypä kokeilla joku viikonloppu!

Portteri-suklaakakku
taikina:
200 g tummaa suklaata (70 %)
80 g voita
1 dl portteri-olutta
6 kananmunaa
165 g ruskeaa sokeria
120 g mantelijauhetta
90 g erikoisvehnäjauhoja

kuorrute:
200 g tummaa suklaata (70 %)
1,5 dl kuohukermaa
3 rkl portteria

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele vuoka sitten kauttaaltaan voilla ja jauhota vehnäjauholla. Siirrä vuoka kylmään odottamaan.

Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Sulata paloiteltu suklaa ja voi hiljalleen kattilan yllä vesihauteessa. Varo, ettei seoksen joukkoon pääse pisaraakaan vettä. Nosta seos liedeltä ja lisää joukkoon huoneenlämpöinen olut.

Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sitten keltuaiset ja sokeri vaahdoksi.

Sekoita keltuais-sokerivaahdon joukkoon suklaaseos ja keskenään sekoitetut mantelijauhe ja vehnäjauho. Nostele taikinan joukkoon lopuksi varovasti valkuaisvaahto.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua noin 30 minuutin ajan. Kakku saa mieluummin jäädä hivenen raa'aksi kuin kypsän kuivaksi. Ota kakku uunista ja jäähdytä se rauhassa ennen kuorrutteen levittämistä.

Sulata päällisen suklaapalat vesihauteessa. Kaada kerma ja portteri toiseen attilaan ja kiehauta. Kaada kiehuvan kuuma olutkerma ohuena nauhana suklaan sekaan samalla koko ajan sekoittaen.

Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille. Anna kuorrutteen kovettua ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti