14. syyskuuta 2015

Rapulautanen

Suunnittelimme pitkin kesää kokeilevamme kokata mökkijärven ravuista jotain ihan uudenlaista. Suuret suunnitelmat grillauksesta sun muusta kuitenkin jäivät ja löysimme itsemme eilen keittelemästä tillilientä perinteisestä reseptistä vähän tuunatulla ohjeella.

Rapuset viettivät yönsä maustumassa jääkaapissa ja täytyypä myötää, ettei viikon aloitus tuntunut ollenkaan hullummalta näitä saksiniekkoja iltapalaksi mutustellessa.

Pikkukokkikin oli aivan haltioissaan mukana koko prosessissa järvestä keittiöön asti ja tyytyväisenä syöpötteli ukin ja sedän pyytämiä "apuja".

Keitetyt ravut
30 kpl 10-12 cm täplärapua (n. 12 kpl per syöjä)
2 isoa nippua kruunutilliä
6 l vettä
2 dl karkeaa, käsittelemätöntä merisuolaa
4 tl ruskeaa ruokosokeria

tarjoiluun:
paahtoleipää
sitruunalohkoja
tilliä


Laita 2/3 kruunutilleistä kiehumaan veteen suureen, kannelliseen kattilaan 15 minuutiksi. Nosta tillit pois vedestä ja lisää joukkoon suola ja sokeri.

Nosta veden lämpötilaa niin, että se kiehuu aivan täysillä. Tiputtele elävät ravut nopeasti yksitellen kiehuvaan veteen. Kun viimeinenkin rapu on kattilassa, anna rapujen kiehua 8 minuutin ajan.

Nosta kattila liedeltä ja laita loput kruunutillit rapujen ja liemen päälle. Siirrä kattila viilenemään kylmään veteen ja pyri viilentämään ravut mahdolllisimman nopeasti. Nosta viilentynyt kattila jääkaappiin ja anna rapujen maustua liemessä yön yli.

Tarjoile ravut paahdetun leivän, sitruunalohkojen ja tillisilpun kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti