21. lokakuuta 2015

Appelsiinijäätelö jäätelökoneella

Kaivoimme pienen tauon jälkeen taas jäätelökoneen esille. Mauksi valikoitui raikas appelsiini ja samalla päätimme kokeilla toisenlaista lähestymistapaa jäätelömassan valmistamiseen. Glukoosisiirapin tarpeellisuudesta en vakuuttunut; ihan yhtä pehmeää ja samettista jäätelöä saa tehtyä tavallisella taloussokerillakin. Myöskään ainesten vaahdottaminen ennen jäätelökoneeseen kaatamista ei mielestäni juuri vaikuttanut lopputulokseen, hyvää jäätelöä saa siis tehtyä useammalla metodilla.

Sen sijaan sillä on suurikin merkitys, sekoittaako appelsiinisiirapin lämpimänä vai kylmänä jäätelömassan joukkoon - ajattelemattomuuttamme onnistuimme saamaan ensimmäisen erän herottumaan. Maidon herottumiseen vaikuttaa ilmeisesti niin maidon ikä kuin lämpötilakin, joten käytä tuoretta maitoa ja lisää appelsiinisiirappi vasta täysin jäähtyneenä jo puoliksi jäätyneen jäätelömassan joukkoon.

Appelsiinijäätelö
2 appelsiinin kuoriraaste
2,5 dl vastapuristettua appelsiinimehua
2 isoa (ceylonin)vaniljatankoa
4  kananmunankeltuaista
0,75 dl valkoista sokeria
0,75 dl glukoosisiirappia
3 dl vispikermaa
2,75 dl kevytmaitoa

Raasta kahdesta appelsiinista oranssi kuoriraaste talteen ja purista hedelmistä sitten mehu. Leikkaa vaniljatangot pitkittäin puoliksi ja irrota veitsen tylsällä pinnalla siemenet.

Lisää tangot, siemenet, raaste ja mehu kattilaan. Kiehuta seosta kasaan, kunnes siitä on vajaa puolet jäljellä. Siivilöi neste talteen ja jäähdytä.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri napakaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon glukoosisiirappi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita keltuaisvaahdon joukkoon.

Kaada massa jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä, kunnes massa alkaa näyttää löysältä jäätelöltä. Lisää mukaan ohuena nauhana appelsiinisiirappi.

Anna koneen käydä, kunnes se ei enää tahdo jaksaa pyörittää jääelöä, kaavi jäätelö pakasterasiaan ja pakasta vielä vähintään tunnin verran ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti