27. lokakuuta 2015

Halloweenin appelsiininen naked cake

Kuorruttamaton nakukakku saa lokakuisena kurpitsalyhtyjen, karkkien ja kepposten iltana makunsa appelsiinista, valkosuklaasta, vaniljasta ja salmiakista. Kakkupohjan resepti syntyi sohlaa, säädä ja sovella -menetelmällä, mutta sitä ei ihme kyllä todellakaan huomaa lopputuloksesta. Päinvastoin, varmaan paras koskaan tekemäni kakkupohja!

Kalenterissa 31.10.–6.11 väliselle lauantaille osuva juhla on Suomessa virallisesti kristillinen pyhäinpäivä, mutta juhlan juuret juontuvat muualle. Kaikkien pyhien aatto ”all hallows' eve” eli lyhyemmin halloween on anglosaksisissa maissa perintöä muinaisten kelttien sadonkorjuun ja talven alkamisen juhlasta samhainista. Suomessa juhlittiin samaan vuodenaikaan omaa sadonkorjuujuhlaamme nimeltä kekri. Kekrin myötä alkoi maatalousyhteiskunnassa uusi vuosi. Latinalaisessa amerikassa, erityisesti Meksikossa, juhlitaan marraskuun alussa día de los muertos -juhlaa vainajien muistoksi.

Juhlitpa tulevana viikonloppuna sitten halloweenia, kekriä, samhainia tai día de los muertosia, valkosuklaalla kuorrutettu appelsiinikakku kruunaa kekkerit!

Appelsiini-vaniljakakku (26 cm irtopohjavuokaan)
taikina:
2 mehukkaan appelsiinin vastapuristettu mehu
2,75 dl kevytmaitoa
2 appelsiinin kuoriraaste
2 isoa (ceylonin)vaniljatankoa
6 dl erikoisvehnäjauhoa
1,5 dl perunajauhoa
2,5 dl valkoista sokeria
10 g leivinjauhetta
2,5 dl hedelmäistä oliiviöljyä
4 kananmunanvalkuaista

täyte ja kostutus:
1 dl appelsiinihilloa
3 mehukkaan appelsiinin vastapuristettu mehu

valkosuklaa-mascarponekuorrute:
145 g valkosuklaata
250 g mascarponejuustoa
50 g tomusokeria

koristelu:
2 appelsiinirengasta
7 salmiakkipääkalloa

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele koko vuoka oliiviöljyllä. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Raasta kahdesta appelsiinista oranssi kuoriraaste talteen ja purista hedelmistä sitten mehu. Leikkaa vaniljatangot pitkittäin puoliksi ja irrota veitsen tylsällä pinnalla siemenet. Lisää tangot, siemenet, raaste ja mehu kattilaan. Kiehuta seosta kasaan, kunnes siitä on vajaa puolet jäljellä. Siivilöi neste talteen ja jäähdytä.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseoksen joukkoon öljy, maito, jääkaappikylmä mehuseos ja valkuaiset ja sekoita taikina sähkövatkaimella tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua noin 35 minuutin ajan, tai kunnes taikinaa ei enää tartu kokeilutikkuun. Jäähdytä kakkupohja ja irrota se sitten vuoasta.

Leikkaa kakkupohja kahtia ja kostuta molemmat puolet reilusti appelsiinimehulla. Levitä pohjapuolen leikkuupinnalle kunnon kerros appelsiinihilloa.

Sulata suklaa vesihauteessa ja vatkaa sähkövatkaimella joukkoon mascarponejuusto ja tomusokeri. Jäähdytä kuorrutetta hetki kylmässä niin, että se paksuuntuu hieman. Levitä 1/3 kuorrutteesta appelsiinihillon päälle kakkupohjalle ja nosta toinen puoli kakkupohjasta kuorrutteen päälle. Kuorruta kakun päällinen lopulla kuorrutteella ja koristele kakku.

Leikkaa appelsiinikoristetta varten kaksi ohutta appelsiininsiivua. Leikkaa toinen siivuista sen säteen verran halki, avaa leikatut reunat eri suuntiin ja asettele kokonaisen renkaan päälle. Asettele lopuksi salmiakkipääkallot kuorrutteen päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti