26. lokakuuta 2015

Kookoksinen appelsiini-mannaryynikakku

Vaikkei appelsiinien huippusesonki ihan vielä olekaan, kaupoista tuntuu löytyvän silti todella mehukkaita ja makeita appelsiineja. En ollut aiemmin käyttänyt mannasuurimoita leivonnassa, mutta Appelsiineja ja hunajaa -blogin Jaelin herkullisenoloinen kakkuohje houkutti kokeilemaan. Kakusta tuli mannaryynien ja kookoshiutaleiden ansiosta rakenteeltaan mukavan rouhea, mutta appelsiinisiirapin vuoksi silti sopivan kostea ja pehmoinen. Pakastamistakin kakku kesti yhtään loukkaantumatta, näitä kannattaa siis samantien pyöräyttää vaikka tupla-annos vierasvaraksi!

Appelsiini-kookos-mannaryynikakku (1 leipävuoka + 9 pientä muffinia)
taikina:
2,5 dl erikoisvehnäjauhoa
2,5 dl mannaryynejä
2,5 dl kookoshiutaleita
2,5 dl ruskeaa ruokosokeria
10 g leivinjauhetta
2,5 dl vastapuristettua appelsiinimehua (n. 5 appelsiinista)
2 appelsiinin kuoriraaste
2,5 dl hedelmäistä oliiviöljyä

appelsiinisiirappi:
2,5 dl vastapuristettua appelsiinimehua (n. 5 appelsiinista)
130 g ruskeaa ruokosokeria
muutama tippa sitruunamehua

koristeluun tomusokeria

Voitele ja jauhota leipävuoka. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Raasta kahdesta appelsiinista oranssi kuoriraaste talteen ja purista hedelmistä sitten mehu. Lisää jauhoseoksen joukkoon öljy, kuoriraaste ja mehu ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina leipävuokaan ja jäljellejäänyt taikina esim. muffinivuokiin. Paista muffineita vajaan 15 minuutin ajan ja kakkua noin 50 minuutin ajan, tai kunnes taikinaa ei enää tartu kokeilutikkuun.

Kakun paistuessa valmista siirappi. Purista appelsiineista mehu kattilaan ja mittaa perään sokeri. Kiehauta seos ja keittele sitä kasaan muutaman minuutin verran. Anna siirapin hieman viilentyä.

Kakun ja muffinien tultua uunista lusikoi niiden päälle todella reilusti siirappia. Anna niiden vetäytyä vuoissaan vähintään yön yli niin, että siirappi on ehtinyt kunnolla imeytyä. Koristele kakku tomusokerihunnulla ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

  1. Kiva kun sinäkin teit tuon;olen itse aivan ihastunut tuohon kakkuun ja siitä tykkäävät kaikki joille olen sitä vienyt:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vielä ohjeesta! Kakku oli vieläpä todella helppo valmistaakin :)

      Poista
    2. Unohdin mainita että ihana kuva:)

      Poista
    3. Hih, kiitos Jael! :)

      Poista