10. lokakuuta 2015

Pähkinäinen omenakakku

Leivoin peruskouluaikoina usein leipävuokaan kakkua, jonka taikinaan tuli omenakuutioita ja pähkinävoita. Tämä ei kuitenkaan ole se luottoresepti (joka sekin on kyllä jemmassa jossain varaston nurkan pahvilaatikossa) vaan siitä inspiraationsa saanut kokeilu.

Leikittelin ajatuksella korvata kakkutaikinasta rasvan kokonaan pähkinävoilla ja raastaa taikinaan mukaan reilusti omenaa, jotta kakku pysyisi kuitenkin mehevänä. Kakun maku oli kyllä erinomainen, mutta rakenne oli turhan painava ja tiivis - muutama nokare voita ja ripaus lisää leivinjauhetta olisi siis ollut paikallaan.

Omena-pähkinäkakku (halkaisijaltaan 17 cm irtopohjavuokaan)
160 g sileää maapähkinävoita (korvaa osa voilla)
100 g valkoista sokeria
2 kananmunaa
3 isoa kotimaista omenaa
210 g erikoisvehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta (lisää väh. 0,5 tl)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele paperi sekä vuoan reunat voilla. Jauhota vuoka kevyesti vehnäjauholla ja laita jääkaappiin odottamaan.

Vatkaa huoneenlämpöinen pähkinävoi ja sokeri sekaisin. Lisää joukkoon kananmunat ja vatkaa seos vaaleaksi vaahdoksi. Raasta kaksi omenaa ja lisää raaste nesteineen taikinan joukkoon. Sekoita lopuksi taikinaan vehnäjauho ja siihen sekoitettu leivinjauhe.

Kaada taikina irtopohjavuokaan. Leikkaa omena siivuiksi ja asettele siivut kauniisti kakun pinnalle.

Paista kakkua uunin keskitasolla noin 45 minuutin ajan tai kunnes taikinaa ei tartu kokeilutikkuun. Anna kakun levätä yön yli ennen tarjoilua.


2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, maapähkinävoi ja omena sopivat muuten varmasti kivasti yhteen. Komean näköinen kakku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ne kyllä toimivat makuparina todella hyvin.

      Poista