4. joulukuuta 2015

Kaksi yötä ja kolme ravintolaa Tallinnassa

Restoran Ö: Goat cheese and spruce syrup (ash cookie) & Põltsamaa Kuldne 2005
Lähdimme O:n kanssa lokakuussa ensimmäistä kertaa ilman Pikkukokkia viikonlopuksi reissuun. Kohteeksi valikoitui niinkin eksoottinen paikka kuin Tallinna. Etelänaapurin ravintolatarjonta on hinta-laatusuhteeltaan tunnetusti loistava ja kun kerrankin kaksin olimme liikkeellä, viikonloppu ahdettiin täyteen kulinaarisia elämyksiä.

Tyylikäs Restoran Noa Viimsissä.
Suuntasimme matkaan perjantaina töiden jälkeen Tallink Superstarilla. Hotellivalintamme, vanhan kaupungin rauhallisella laidalla sijaitseva Three Sisters Hotel oli nappivalinta. Vaikka varaamamme huone olikin kategoriaa perussiisti pikkukoppi, itse rakennus oli tunnelmallisuudessaan upea ja erityisesti hotellin aamiainen poikkesi virkistävästi valtavirrasta laadukkaalla, kauniisti katetulla tapas-henkisellä tarjonnallaan.

Restoran Noa: Kampasimpukka (kataifi, tom-yum, nori)
Perjantai-illan ravintolaksi valikoitui pitkän googlailun jälkeen Restoran Spot. Keskihintainen, ellei peräti edullinen ravintola tarjosi alkupalalistalta runsaan artesaanijuustoja, kuivalihoja ja kalaa sisältävän lautasen kahdelle. Setin ehdoton suosikkimme oli huumaava tryffelijuusto, jonkatyyppistä juustoa kävimmekin myöhemmin suunnuntaiaamuna ostamassa myös kotiin tuliaisiksi sataman lähellä olevasta Juustukuningad-juustokaupasta. Epäilevästä tarjoilijasta huolimatta vakuutimme jaksavamme syödä myös keiton ennen pääruokaa. Onneksi, koska borš consomme savustetulla ankalla oli aivan upea makuelämys.

Restoran Noa: Musta porsas (fermentoitua kurkkua, munakoisotahnaa, persiljaa)
Pääruoaksi yritimme epätoivoisesti jaksaa syödä vielä kuhafileetä kermaisen perunasoseen, limevaahdon ja paistettujen tomaattien kera. Annos oli makuumme hieman turhan kummallinen ja erityisesti muusiin sotkettu paistettu lohi jätti kysymyksen kokin järjenjuoksusta. Jälkiruoan syöminen teki jo todella tiukkaa, mutta jotenkin onnistuimme tuhoamaan ämpärilliset erittäin tuhtia suklaamoussea keksipalojen ja karpaloiden kera. Kellon lyötyä kymmenen hoipuimmekin sitten jo totaalisen ylensyöneinä nukkumaan.

Restoran Noa: vaniljapiiras (omenaa, vaniljajäätelöä)
Lauantain lounaspaikaksi olimme varanneet pöydän kaukana keskustan ulkopuolella Viimsissä sijaitsevasta Restoran Noasta. Valoisa, raikas, modernia huvilatunnelmaa huokuva rantaravintola oli ihan ehdottomasti vartin taksimatkan arvoinen. O otti alkuun kampasimpukkaannoksen (kataifi, tom-yum, nori), minä taas aloitin kevyesti Raw2-annoksella (black angus, ruislastuja, viskimajoneesia, karhunlaukkapestoa). Pääruoaksi herkuttelin savupunajuuririsoton (vuohenjuustoa, rucolaa, maapähkinää) ja O puolestaan söi mustaa porsasta (fermentoitua kurkkua, munakoisotahnaa, persiljaa).

Restoran Noa: vadema hot-pot (kastiketta, rapeaa mantelirouhetta, basilikasorbettia)
Jälkiruoaksi O nautiskeli vadema hot-potin (kastiketta, rapeaa mantelirouhetta, basilikasorbettia) ja minä vaniljapiiraan (omenaa, vaniljajäätelöä). Aivan taivaallista ruokaa ja kekseliäs esillepano - ei paikkaa turhaan ole vuonna 2014 valittu Viron parhaaksi ravintolaksi. Ainoan miinuksen ravintola saa nihkeästä tarjoilusta, joka ei yltänyt lähellekään paikan vaatimaa tasoa.

Restoran Ö: Whitefish (egg white cream, tangy pickle, dill dirt)
Lounaan jälkeen suuntasimme takaisin vanhaan kaupunkiin ja tietysti Best Wineen, jossa meidät maaliskuiselta vierailulta hauskaa kyllä muistettiinkin. Mukavan tastingin ja tuliaisten valinnan jälkeen pyörimme ympäri kaupunkia ja hankimme nälkää illallista varten. Turboahdettu matkamme sisälsi nimittäin vielä seitsemän ruokalajin maistelumenun vuosien varrella useamman kerran Viron parhaaksi ravintolaksi valitussa Restoran Ö:ssä.

Restoran Ö: Elk meat from the forests of Saaremaa (ramson stalks, cladonia, black garlic)
Menun hinta, 76 euroa plus 66 euron viinipaketti, on kaupungin yleiseen hintatasoon nähden toki korkea, mutta niin oli ravintolan laatukin. Alusta loppuun miellyttävä ja huolella mietitty kokonaisuus. Ö:ssä tarjoilukin pelasi mukavasti ja ammattitaitoisesti. Keittiön tervehdysten lisäksi menu sisälsi:

  • Whitefish (egg white cream, tangy pickle, dill dirt)
  • Elk meat from the forests of Saaremaa (ramson stalks, cladonia, black garlic)
  • Salt-baked celeriac (caramelized butter, whey)
  • Sturgeon (onions stewed in whey, kohlrabi, Iceland moss)
  • Quail from Järveotsa quail farm (fermented bread cream and carrots)
  • House-made aged beef (king trumpet mushroom, garden thyme)
  • Goat cheese and spruce syrup (ash cookie)
Restoran Ö: Quail from Järveotsa quail farm (fermented bread cream and carrots)

Jälkiruoan kanssa meille tarjoiltiin paikallista vuosikertaomenaviiniä (!) Põltsamaa Kuldne 2005 kahdesta erilaisesta lasista (ks. jutun ylin kuva). Whoa! Lasin muodolla on todellakin väliä, ihan käsittämätön ero. Illan pääteeksi saimme vielä erilaisia käsintehtyjä karamelleja, marmeladia ym.

Ravintola Ö: House-made aged beef (king trumpet mushroom, garden thyme)
Ravintola Ö:stä matkamme jatkui Tallinnan yöhön ja monen mutkan jälkeen löysimme itsemme lopulta pikkutunneilla Pikk 43:n ja Vaimu 1:n kulmassa sijaitsevasta kellaribaari Õlleteekista tuoppien ääreltä kuuntelemasta kunnon old school örinämusaa. Aamulla hotellin herkullinen aamiainen ei sitten ihan maistunutkaan ja sunnuntailounasta söimme lopulta muiden suomijunttien kanssa hätäisesti sataman Hesburgerissa :D

All in all oli ihan loistoreissu, kiitokset parhaasta seurasta O:lle ja mummipalveluista äidilleni!

2 kommenttia: