14. joulukuuta 2015

Porokierteet ja tatti-perunasämpylät

Leipätaikinoita kannattaa samalla vaiva(amise)lla tehdä suurempi satsi ja täyttää leipomuksilla pakastin pahan päivän varalle. Tähän taikinaan upposivat eilisen perunamuusin jämät, jauhopussien loput kuivakaapin perukoilta ja toissavuodelta jääneet kuivatut punikkitatit. Hävikkiherkkumoodin vastapainona kierteiden täytteeksi pääsikin sitten pakastimesta ylellistä poronvasan jauhelihaa.

Porokierteet onnistuivat hyvin ja sämpylöistä tuli yhtä lailla maukkaita. Ja kummatkin maistuvat superhyviltä myös väsyneenä arki-iltana pakastimesta sulatettuna.

Tatti-perunasämpylät (20 sämpylää + 20 porokierrettä)
7,5 dl vettä
50 g hiivaa
1 rkl merisuolaa
1,5 rkl ruskeaa ruokosokeria
300 g paksua perunamuusia
2 dl riihiruisjauhoja
2 dl ohrajauhoja
1 dl pellavansiemenrouhetta
1 dl tattarirouhetta
1 dl kauraleseitä
3 rkl rouheeksi jauhettuja, kuivattuja punikkitatteja
n. 12 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
100 g voita

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murusta joukkoon hiiva. Lisää nesteen sekaan suola, sokeri ja perunamuusi. Vatkaa joukkoon ilmavasti vispilällä ruis- ja ohrajauhot sekä pellava- ja tattarirouhe, kauraleseet ja sienirouhe.

Jatka taikinan alustamista käsin tai konevoimin ja lisää joukkoon vehnäjauhoja, kunnes taikina alkaa olla kiinteää ja kimmoisaa. Sulata voi ja kaada taikinan joukkoon. Jatka taikinan vaivaamista ja lisää vielä vehnäjauhoja, kunnes taikina ei kokeiltaessa tartu sormiin.

Peita taikinakulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa vähintään kaksinkertaiseksi.

Jos haluat tehdä myös porokierteitä, jaa kohonnut taikina kahtia ja siirrä toinen puoli sivuun kierteitä varten. Leivo toisesta puolikkaasta noin 20 keskikokoista sämpylää, kohota ne liinan alla ja voitele maidolla ennen paistamista.

Paista sämpylöitä 200-asteisessa kiertoilmauunissa kymmenisen minuuttia.

Porokierteet
puoli annosta sämpylätaikinaa (yllä)
1 palsternakka
1 pieni keltasipuli
2 rkl voita
ripaus valkoista sokeria
500 g poron jauhelihaa
2 rkl rypsiöljyä
merisuolaa
mustapippuria
voita voiteluun

Leikkaa palsternakka ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuullota kuutioita vähintään vartin verran voissa, kunnes kuutiot muuttuvat kullanruskeiksi. Lisää joukkoon ripaus sokeria kuullottamisen loppuvaiheessa. Siirrä kuutiot sivuun, nosta pannun lämpöä ja ruskista jauheliha öljyssä.  Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita palsternakka-sipuliseos jauhelihan joukkoon. Jäähdytä paistos.

Tee puolikas annos sämpylätaikinaa ylläolevan ohjeen mukaan. Kauli taikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi ja voitele sen pinta kevyesti voisulalla. Ripottele poropaistos tasaisesti taikinalevylle. Rullaa taikina tiiviiksi rullaksi ja voitele rullan pinta voisulalla. Leikkaa rulla noin kahdeksikymmeneksi parin sentin paksuiseksi siivuksi. Asettele kierteet varovasti leivinpaperien päälle uunipelleille. Voitele vielä kierteiden leikkuupinnatkin voisulalla. Kohota kierteitä vartin verran ennen paistamista.

Paista porokierteitä 200-asteisessa kiertoilmauunissa kymmenisen minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti