15. tammikuuta 2016

Liekitettyä metsäkyyhkynrintaa ja portviinirisottoa


Olipahan nimittäin näyttävä liekitysshow! O taisteli hetken viskin sytyttämisen kanssa ja kirosi jo, että "kaikki alkoholi on varmasti ehtinyt haiht...", kun pannulta leimahti ilmoille varmaan metrin korkeat liekit. Jos kokin hieman kärvähtänyttä partaa ja hiuksia ei lasketa, lopputulos oli kuitenkin oivallinen. Turvallisesti kameran takaa katsottuna koko touhu oli myös varsin viihdyttävää. Roseenväriseksi jätetyt, ihan itsessäänkin maukkaat metsäkyyhkyn (eli sepelkyyhkyn) rintafileet säilyttivät voikylvyssä mehukkuutensa ja saivat liekityksestä ja rosmariinista mukavan lisäaromin.

Kyyhkyläisten kanssa pyöräytimme tarjolle portviinipohjaisen risoton. Tumma viini värjäsi riisin kauniin punaiseksi ja sopi intensiivisen makunsakin puolesta kivasti risottoon. Vahva viini vaati risotossa seurakseen tietysti voimakkaan juuston. Onneksi jääkaapissamme majaili vielä reilun puolentoista kilon köntti ystäväpariskuntamme jouluksi järjestämää täydet 36 kuukautta ikääntynyttä parmesania - ei muuten ollenkaan hullumpi jouluperinne!

Täyteläinen porviinirisotto toimi viski-rosmariini-kyyhkyjen lisänä paremmin, kuin uskalsin odottaa. Vaikka vahvoja makuja tässä kokonaisuudessa riittää, ne ovat kuitenkin harmoniassa toistensa kanssa ja muodostavat ehyen kokonaisuuden. Suosittelemme!

Nautiskelimme aterian kanssa pullollisen Tallinnan BestWinesta tuotua Rhonen laakson Vacqueyras-alueella toimivan Paul Jaboulet Aîné -viinitilan mainiota "Les Cyprès" -punaviiniä vuodelta 2011.


Portviinirisotto
1,2 l kanalientä
1 salottisipuli
5 rkl voita
2,5 dl vialone nano -risottoriisiä
1,5 dl portviiniä (ja lasillinen kokille tietysti myös, esim. Graham's Late Bottled Vintage Port 2009)
0,5 dl pitkään kypsytettyä parmesanjuustoa

Lämmitä kanaliemi kiehuvaksi.

Kuumenna 3 rkl voita korkeareunaisessa kasarissa ja lisää joukkoon silputtu sipuli. Kuullota kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä, varo ruskistamasta. Lisää kasariin riisit ja sekoittele varovasti, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi ja tuoksuu hieman paahteiselta. Varo polttamasta riisiä.

Kaada riisin joukkoon portviini ja anna sen imeytyä riisinjyviin.  Lisää joukkoon kanalientä kauhallinen kerrallaan risottoa hiljalleen sekoitellen.  Kun neste on lähes imeytynyt riiseihin, lisää seuraava kauhallinen lientä joukkoon. Jatka näin, kunnes riisi on pehmentynyt ja risoton rakenne on kermainen. Varo kypsentämästä riisiä yli, jätä jyvät al denteksi.

Ota kasari liedeltä ja lisää joukkoon 2 rkl pieneksi kuutioitua voita. Raasta parmesan ja sekoita risoton sekaan. Anna tekeytyä vajaa viisi minuuttia. Notkista risotto tarvittaessa ennen tarjoilua kanaliemellä.

Rosmariinivoissa paistettua, viskiliekitettyä metsäkyyhkynrintaa
500 g Familian metsäkyyhkyn rintafileitä (pakaste)
merisuolaa
mustapippuria
4 rkl voita
4 rosmariininoksaa
2 rkl viskiä (ja lasillinen kokille - mutta vasta liekityksen jälkeen, esim. Johnnie Walker Double Black Whisky)

Hiero sulatettuihin rintapaloihin suolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Valmista lihat kahdessa osassa. Kuumenna ensimmäistä erää varten pari isoa nokaretta voita paistinpannulla niin, että voi on sulanut ja tirinä hiljentynyt. Lisää voin joukkoon kaksi rosmariininoksaa.

Paista ensimmäinen erä rintafileitä ensin toiselta puolelta kahden minuutin ajan samalla rosmariinivoisulaa fileiden päälle lusikoiden. Käännä lihat ja paista niitä minuutin ajan, edelleen voisulalla valelua jatkaen. Liha saa jäädä kauniin roseeksi.

Poista rosmariininoksat, kaada joukkoon ruokalusikallinen viskiä, ota pannu kauas liesituulettimen alta ja tuikkaa viski tuleen. Liekitä kyyhkynrinnat nopeasti ja kääri ne sitten folioon. Paista ja liekitä loput rintafileet samalla tavalla ja anna niidenkin vetäytyä foliossa hetken ennen leikkaamista ja tarjoilua.
Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti