9. tammikuuta 2016

Malesialainen maapähkinäkastike satay-vartaille

Kesän thaimaan-malesianreissumme jälkeen keittiössämme on tehty suurista puheista huolimatta malesialaista ruokaa tasan kerran. Reissusta bloggaaminenkin on jäänyt tekemättä, vaikka innosta puhkuen napsimme valokuvia siitä, tästä ja tuosta. Ehkä sitä vielä juuri muistaisi, mitä herkkuja niissä kuvissa on ja missäpäin ne mahdollisesti olisi tullut syötyä...

Se ainutkertainen kotona tehty malesialaisateria oli kuitenkin mitä maittavin. Teimme naudanpaistista leikattujen, malesialaisittain maustettujen satay-vartaiden kaveriksi malesialaisvariaation maapähkinäkastikkeesta, jota näillä pituuspiireillä virheellisesti satay-kastikkeeksi kutsutaan (ilmeisimmin sen vuoksi, että sitä tarjotaan yleensä satay-vartaiden kera).

Lähellekään paikallisia makuilotulituksia emme ensikertalaisina tietenkään yltäneet, mutta ihan kelpo setti tästäkin tuli. Se täytyy sanoa, että matkalaukussa kulkeneet tuliaisruoka-aineet avustivat autenttisen makumaailman löytämistä huomattavasti. Esimerkiksi belacan-katkaraputahna antaa malesialaiselle ruualle varsin omintakeisen makunsa.

Lopulliseen reseptiin etsin vinkkejä varmaan parilta-kolmeltakymmeneltä eri sivustolta, välillä Google Translatoriin tyylikkäästi nojautuen, joten suoria viitelinkkejä reseptin alkuperään ei tällä kertaa ole tarjolla.

Vartaiden ja kastikkeen kaverina tarjoilimme vain simppelin salaatin, jonka makuja Aasian suuntaan vei lohikäärmehedelmä.

Satay-vartaat
800 g naudan paahtopaistia
4 isoa valkosipulinkynttä
6 salottisipulia
1 linnunsilmächili
1 rkl kurkumajauhetta
1 rkl kookospalmusokeria
2 tl jauhettuja jeeransiemeniä
1 tl korianterijauhetta
2 tl fenkolinsiemenjauhetta
1 tl vuorisuolaa

Leikkaa liha poikkisyin pitkiksi isoiksi suikaleiksi. Surauta valkosipuli ja salottisipuli monitoimikoneella tasaiseksi ja sekoita joukkoon loput ainekset. Hiero tahna lihan pintaan ja anna marinoitua vähintään parin tunnin ajan, mieluiten yön yli.

Grillaa vartaita tulikuumassa grillissä nopeasti kultakin sivulta niin, että liha jää suomalaisittain mediumiksi tai malesialaisittain kypsäksi asti.Malesialainen maapähkinäkastike eli ns. "satay-kastike"
1 iso linnunsilmächili
1 iso valkosipulinkynsi
2 salottisipulia
2 sitruunaruohoa
1 siivu galangal-juurta
250 g kuorittuja maapähkinöitä (kuorimme itse paahtamisen jälkeen - melkoinen homma)
1 tl belacan-raputahnaa
1 rkl kookospalmusokeria
1 rkl tamarinditahnaa
400 g kookosmaitoa
loraus vettä

Lisää monitoimikoneeseen chili, valkosipuli, salottisipulit, sitruunaruohon valkoiset osat ja galangalsiivu. Surauta ainekset tasaiseksi. Paista maustetahnaa 10 minuutin ajan sitä samalla koko ajan sekoitellen.

Paahda maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan niitä samalla sekoitellen, kunnes pähkinät tuoksuvat paahteisilta. Jäähdytä (tarvittaessa kuori) ja surauta monitoimikoneessa pieniksi murusiksi.

Lisää muruset, belacan-tahna, sokeri, tamarinditahna yhdessä tahnan kanssa takaisin tehosekoittimeen ja surauta suht tasaiseksi. Lisää mukaan kookosmaito ja tarvittaessa vettä niin, että massan paksuus on mieluinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti