4. tammikuuta 2016

Pitkään haudutettua häränbriskettiä, consomméa ja REKO-kokemuksia

Yksi viime vuoden ruokailmiöistä oli ja on varmasti tänäkin vuonna REKO-lähiruokarenkaat (REjäl KOnsumtion – reilua kuluttamista). Kulovalkean lailla levinneen, vuonna 2013 päivänvalon nähneen loistoidean isä on pohjanmaalainen Thomas Snellman.

Oma lähi-REKOmme kokoaa tuottajat ja ostajat Espoon Leppävaaraan joka toinen torstai. Olemme kokeilleet mm. supermaukkaita, joskin kallita juurileipiä, erään suositun lammastilan laidunporsaan- ja karitsanlihoja sekä erään rotukarjatilan kasvattamaa, tässä postauksessa pääosassa olevaa häränrintaa eli briskettiä. En enää millään saa päähäni, mikä rotukarjanlihantuottaja oli kyseessä ja oliko kyseessä todella Hereford-naudanliha, kuten muistelen. Yhtä kaikki, aivan erinomaiselta tuo rintapala kirkastetussa lihaliemessä maistui. Consommén ohje löytyi Makuja-sivustolta.

Ihan toinen tarina on sitten se suosittu lammastila, jonka vuoksi melkein meni maku koko REKO-toiminnasta. Saimme nimittäin myyntitilanteessa illalla kuuden jälkeen sikamme kirjaimellisti säkissä ja vasta kotona huomasimme, että useammassa lihapaketissa on vielä sinä samaisena päivänä viimeinen käyttöpäivä. Otin samantien yhteyttä tuottajaan, joka vain totesi, että lihat voi hyvin pakastaa. No joo, jos ylipäätään haluaisin ostaa viimeisen käyttöpäivän kamaa kilokaupalla pakastimeen, hankkisin sitä tietoisesti marketin punaisten lappujen alelaarista, en pyytämättä ja yllättäen kovalla rahalla lähiruokarenkaasta. Eikö lähiruokarenkaan ideana ole, että turhat välikädet jäävät pois ja kuluttaja saa tuottajalta tuoretta lähiruokaa?

Ei auttanut kuin naputella uusi, hivenen hermostuneempi viesti tuottajalle, ja saimme näistä viimeisen käyttöpäivän tuotteista rahat takaisin. Siltä osin asia on siis kunnossa ja pakastimen kautta käyneet lihatkin maistuivat mainioille. Asia jäi kuitenkin vaivaamaan, koska tuottaja ei nähnyt toimineensa harhaanjohtavasti. Tarkastakaahan siis ihmiset heti tuotteita hakiessanne, mitä viimeisen käyttöpäivän kohdalla lukee. Ehdotin myös, että jatkossa viimeistä käyttöpäivää lähestyvät tuotteet kannattaisi jo tuottajan päässä pakastaa ja sitten myydä rehellisesti pakasteena. Reilusta pelistä jää kaikille parempi mieli. Muuten REKO on kyllä ihan huippujuttu!

Pitkään haudutettu häränrinta ja kirkastettu lihaliemi eli consommé
brisketti:
500 g rotukarjan häränrintaa eli briskettiä
2 l vettä
3 porkkanaa
1 keltasipuli
1 purjo (säästä pala tarjoiluun)
0,5 juuriselleri
persiljanvarret 1 ruukusta
5 laakerinlehteä
1,5 rkl kokonaisia mustapippureita
merisuolaa

consommé:
1 porkkana
1 pieni keltasipuli
0,25 juuriselleriä
1 rkl kuivaa sherryä
4 kananmunanvalkuaista
100 g naudan jauhelihaa

tarjoiluun:
pala purjoa
persiljanlehdet 1 ruukusta

Huuhtele liha ja siirrä kattilaan. Kaada päälle kylmää vettä, kuumenna ja kuori reikakauhalla veden pinnale nousevaa vaahtoa pois. Harjaa vihannekset puhtaiksi, pilko ne kuorineen reiluiksi paloiksi ja lisää kattilaan, kun vaahtoa ei enää muodostu. Heitä perään myös mausteet. Keittele lihaa keskilämmöllä kannen alla kahden tunnin ajan. Kokeile, onko liha jo mureutunut ja keitä tarvittaessa vielä lisää.

Siivilöi lihaliemi talteen ja kääri brisketti folioon vetäytymään. Jäähdytä liha rauhassa painon alla ennen leikkaamista, mieluiten yön yli.

Kuori jäähtyneen lihaliemen pinnalta rasva. Pilko porkkana, sipuli ja selleri pieneksi hakkelukseksi. Sekoita kylmässä kattilassa hakkeluksen joukkoon jauheliha ja munanvalkuaiset. Vatkaa joukkoon kylmä lihaliemi. Siirrä kattila ja kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi samalla hiljalleen hämmentäen. Anna seoksen poreilla hiljaa ilman kantta puolen tunnin ajan. Siivilöi consommé, lorauta joukkoon sherry ja mausta liemi tarvittaessa suolalla.

Viipaloi häränrinta siivuiksi, kaada consomméa parin desin verran laakeapohjaiseen kattilaan ja lämmitä briskettisiivut liemessä. Viipaloi purjo ohuiksi siivuiksi. Lämmitä syvät lautaset 50-asteisessa uunissa. Kuumenna consommé. asettele häränrintapalat lautasille, kaada päälle lihaliemi ja koristele annokset purjorenkailla ja persiljalla. Tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti