2. tammikuuta 2016

Saaristolaisleipä

Tämä rannikkoalueiden perinneleipä on yhtä lailla kotonaan niin joulun kuin juhannuksenkin kalapöydissä. Päälle vain sipaisu voita ja reilu kasa graavikalaa, niin saaristolaistunnelma on taattu.

Saaristolaisleipä (1 leipävuoka)
3,3 dl piimää
25 g hiivaa
1 dl tummaa siirappia
1 dl kaljamaltaita
1 dl vehnäleseitä
1 dl ruisjauhoja
1 tl hienoa merisuolaa
3 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Leivän voiteluun:
1 rkl tummaa siirappia
3 rkl vettä

Lämmitä piimä kattilassa hiljalleen kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Lisää sekaan lusikalla sekoitellen siirappi, maltaat, leseet, suola ja ruisjauhot. Anna taikinan kohota liinan alla vähintään tunnin ajan.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen (kiertoilmalla 160 asteeseen). Voitele leipävuoka, sekoita kohonnut taikina vielä lusikalla ja kaada vuokaan. Paista uunin alimmalla ritilätasolla 2 tuntia (kiertoilmalla 1,5 tuntia). Lusikoi paiston keski- ja loppuvaiheessa leivän pinnalle pariin otteeseen siirappi-vesiseosta. Jäähdytä valmis leipä rauhassa liinan alla.

2 kommenttia:

  1. Saaristolaisleipä on niin hyvää:)Minulla on onneksi Suomesta raahaamiani kaljamaltaitakin sitä varten,mutten ole aikoihin tehnyt.Siirapin joudun korvaamaan taatelisiirapilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitäpä sitä ei ihminen saaristolaisleipänsä eteen tekisi! :)

      Poista