14. helmikuuta 2016

Etelä-intialainen rasam-keitto

Etelä-Intian lahja flunssakaudelle on kirpeänraikas ja mausteisen lämmittävä linssikeitto rasam, joka tunnetaan myös nimillä chaaru, saaru ja kabir. Keiton ainekset löytyivät sopivasti valmiiksi keittiönkaapeistamme, mikä kertonee kaiken oleellisen siitä, miksi toivelistallamme olisi muuttaa vähintäänkin kartanoon...

Tämän reseptiversion takana on suosikkikasvisruokaohjeitaan Glorian ruoka ja viini -lehden numerossa 7/2015 esitellyt Alex Nieminen. Tamarinditahna on melko kirpsakkaa tavaraa, joten sen määrää voi herkempihipiäinen haluta aavistuksen vähentää. Toisaalta flunssainen makuaisti on varmasti kiitollinen keiton vahvasta makumaailmasta. Pikaista paranemista!

Rasam
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl auringonkukkaöljyä
2 tl mustia sinapinsiemeniä
1 tl jeeransiemeniä
4 rkl tamarinditahnaa
1,5 tl chilirouhetta
10 currylehteä
400 g laadukasta tomaattimurskaa
1,25 dl punaisia linssejä
7 dl vettä
1 tl jauhettua jeeraa
1 tl korianterijauhetta
1 tl kurkumajauhetta
ripaus hingiä eli asafoetidaa eli hajupihkaa
1 dl korianterinlehtiä

Hienonna kelta- ja valkosipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja paista jeeran- ja sinapinsiemeniä, kunnes sinapinsiemenet alkavat pomppia. Lisää joukkoon sipulit ja kun ne alkavat ruskistua, sekoita joukkoon tamarinditahna, chilirouhe, currylehdet, tomaattimurska, huuhdellut linssit ja vesi.

Paahda kuivalla kuumalla pannulla jeeraa, korianteria ja kurkumaa noin minuutin ajan, varo polttamasta. Lisää mausteseos keittoon, sekoita hing tilkkaseen vettä ja kaada myös kattilaan. Hauduta keittoa 20 minuutin ajan.

Riivi keiton sekaan korianterinlehdet juuri ennen tarjoilua.

1 kommentti:

  1. Tuossa minun makuuni oleva keitto (tosin ei nyt kun täällä on harvinainen helmikuuhelle,30 astetta huomenna...)

    VastaaPoista