28. helmikuuta 2016

Itse tehdyllä teriyakikastikkeella glaseerattu possu

Teriyakikastike itse tehtynä oli melkoinen elämys. Kannatti nimittäin tehdä tätäkin kerrankin itse, nyt vasta tajusimme, mistä teriyakikastikkeessa on kyse. Täytyi tämän jälkeen todeta välittömästi, ettei kaupan valmiskastikkeilla ole mitään tekemistä teriyakin kanssa. Makuero on valtaisa. Aito teriyaki on loppujen lopuksi melko yksinkertainen ja lisäksi vieläpä helppo valmistaa, joten tämä ei varmasti jää tähän!

Kastike sopii täydellisesti esimerkiksi possun pintaan ja meillä glaseerattiinkin ylikypsää kassleria tällä mahtavalla soossilla. Aterian voi vieläpä hyvin valmistaa useassa eri osassa edellisenä päivänä, jolloin tämä soveltuu mainiosti myös arkipäivän piristykseksi. Kastikkeen voi tehdä valmiiksi useampaakin päivää ennen käyttöä, se säilyy hyvin jääkaapissa. Lisukkeena toimii simppeli riisi ja paistetut vihannekset, meillä tällä kertaa parsakaali, joka antaa hieman rapeutta ja tuoreutta annokseen.

Teriyakikastike
1,2 dl japanilaista tummaa soijakastiketta
0,6 dl miriniä
0,6 dl kuivaa sakea
3 rkl ruskeaa ruokosokeria
2 valkosipulinkynttä
3 cm pätkä inkivääriä

Laita kaikki nesteet kattilaan ja kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää joukkoon sokeri ja murskatut valkosipulit. Siivuta inkivääri ja lisää sekin kiehuvaan nesteeseen. Keittele hiljalleen ilman kantta noin 20 minuuttia välillä sekoitellen. Kastike on valmista, kun se on redusoitunut noin puoleen alkuperäisestä tilavuudesta. Anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Possunniska
800 g porsaan kassleria
3-4 litraa vettä
2 porkkanaa
3 sellerin vartta
2 keltasipulia
3 rkl merisuolaa
1 rkl kokonaisia mustapippureita
5 maustepippuria
2 laakerinlehteä

Ota kassleri huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistusta, jos mahdollista. Kaada isoon kattilaan noin 3 litraa vettä. Laita vesi kiehumaan ja pese sekä kuori sillä välin vihannekset. Pilko vihannekset muutamaan osaan ja lisää kattilaan. Lisää joukkoon myös mausteet. Kun vesi kiehuu kunnolla, laita possu veteen. Keittele hiljalleen kannen alla vähintään tunti tai kunnes kassler on pehmeää ja mureaa, mutta ei vielä hajoa täysin. Jäähdytä liha liemessä ja anna maustua vuorokauden, mikäli mahdollista.

Kun possu on jäähtynyt, ota esiin paistinpannu ja kuumenna siinä tilkka öljyä. Paista kuumalla pannulla possun pinta rapeaksi. Vähennä lämpöä ja aloita sivelemään possua teriyakikastikkeella. Kääntele possua ympäri pannulla ja valele kastikkeella kauttaaltaan niin useasti, kunnes lähes kaikki kastike on käytetty. Jätä tilkka kastiketta annoksen päälle.

Keitä lisukkeeksi riisiä ja paista pannussa kylkeen vielä esim. parsakaalia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti