23. helmikuuta 2016

Lakritsinen latva-artisokka-risonitto

Jyvänmuotoinen orzo-pasta (italiaksi orzo tai risoni) sopii mainiosti käytettäväksi myös risottoriisin tapaan. Ruokalajin nimeksi sopisi tällöin tietysti orzotto, mutta termi onkin Italiassa jo varattu ohranjyvistä valmistetulle ruokalajille, jota meilläpäin kutsutaan nimellä ohratto. Pastattokaan ei oikein toimi. Risonitto?

Mutta nimestä viis. Kun jyväpastan kumppaniksi valitsee latva-artisokan ja maustaa koko komeuden Virginie's blogin tapaan lakritsijuurijauheella, ei voi kuin ihastella vähistä ainesosista nopeasti syntynyttä yllätyksellistä makumaailmaa.

Lakritsinen latva-artisokka-risonitto
2 salottisipulia
2 rkl voita
240 g (1 tlk) suolaliemessä säilöttyjä latva-artisokansydämiä
200 g orzo-pastaa
n. 7 dl kasvislientä
50 g parmesanjuustoa
lakritsijuurijauhetta

Kuutioi salottisipulit ja kuullota kuutioita voissa kymmenisen minuuttia. Leikkaa myös valutetut artisokansydämet pieniksi kuutioiksi. Lisää pasta sipulien joukkoon ja jalka paistelua vielä parin minuutin ajan. Lisää joukkoon artisokkakuutiot.

Kuumenna kasvisliemi poreilevaksi toisessa kattilassa. Lisää lientä kauha kerrallaan pastajyvien joukkoon, sekoittele orzittoa hiljalleen ja anna nesteen imeytyä jyviin. Lisää sitten uusi kauhallinen lientä ja jatka nesteen imeyttämistä noin vartin verran tai kunnes pastajyväset ovat rakenteeltaan sopivan al dente.

Raasta parmesanjuusto ja sekoita raaste orzoton joukkoon. Notkista orzotto ennen tarjoilua vielä tarvittaessa lorauksella kasvislientä. Koristele annokset ripauksilla lakritsijuurijauhetta.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ainesluettelo. Lakritsijauhetta... Ei ensimmäisenä olisi juolahtanut minulle mieleen enkä yhtään osaa kuvitella lopputuloksen makua, joten lienee parasta kokeilla tätä reseptiä ihan itse :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samoja ratoja kulki meidänkin ajatukset tuohon ideaan törmättyämme :)

      Poista