7. helmikuuta 2016

Laskiaisen hernekeitto


Tänä laskiaissunnuntain aamuna hernerokkasumu oli vallannut tienoon ja vetinen sohjo peitti maan. Koska pulkkamäestä oli turha haaveilla, keskitimme voimamme keittiöön. Siispä hernekeitto tulille, yön yli tekeytynyt raski ruisleipätaikinaksi, itse tehty mantelimassa kohmettumaan jääkaappiin, laskiaispullat uuniin... ja yht'äkkiä olikin jo iltapäivä pitkällä.

Tämän perinteisen hernekeiton ohje on hieman paranneltu versio toissa vuonna julkaisemastamme reseptistä. Savupotka antaa kyllä keitolle ihan ylivertaisen maun!

Hernekeitto savupotkasta
500 g kuivattuja vihreitä herneitä
3 l vettä
n. 1 kg sian luullista savupotkaa (pyydä kauppiasta halkaisempaan potka)
1 iso keltasipuli
4 neilikkaa
ruukullinen tuoretta meiramia

tarjoiluun:
1 keltasipuli
vahvaa sinappia

Liota herneitä vedessä kattilassa yön yli. Siirrä kattila liedelle ja keitä herneitä liotusvedessä muutaman minuutin ajan. Kuori irronneet herneenkuoret ja muodostunut vaahto reikäkauhalla pois keiton pinnalta.

Lisää potkanpuolikkaat keittoon. Työnnä neilikat kokonaiseen kuorittuun sipuliin kiinni ja lisää kattilaan. Kiehauta keitto, vähennä lämpöä ja keittele ilman kantta hiljalleen tunnin ajan tai kunnes liha on mureaa.

Nosta sipuli ja potkat lautaselle, irrota liha luista, leikkaa lihat suupaloiksi ja lisää ne takaisin keittoon. Hienonna meirami keiton joukkoon ja keittele vielä hiljakseen puolisen tuntia.

Tarjoile keitto raa'an sipulisilpun sekä vahvan sinapin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti