4. helmikuuta 2016

Marokkolainen kikhernepata

Marokkolaisen keittiön viehätys on sen runsaissa mauissa ja mausteissa. Säilötty sitruuna kruunaa tämän lämpimän mausteisen kasvispadan. Reseptin ovat New York Timesin sivuilta kotouttaneet hauskannimisen Maustemittakaava-blogin Claudia ja Elias. Me tietysti tuunasimme jo valmiiksi herkullisenkuuloista ohjetta vielä vähän lisää - vahvojen makujen ystävinä tuplasimme ohjeeseen mausteiden määrän ja lisäsimme mukaan myös vähän reilummin kuivattuja hedelmiä.

Marokkolainen kikhernepata
1 iso fenkoli
3 isoa porkkanaa
1 iso lanttu
2 isoa keltasipulia
2 punaista chiliä
4 valkosipulinkynttä
1,5 tl merisuolaa
2 tl inkivääriraastetta
2 tl kurkumajauhetta
2 tl paprikajauhetta
1,5 tl ceyloninkanelijauhetta
1 tl jauhettua jeeraa
1 tl mustapippuria jauhettuna
2 rkl tomaattipyreetä
10 kuivattua aprikoosia
10 kuivattua taatelia
5 dl säilöttyjä kikherneitä
3 rkl säilötyn sitruunan kuorta
100 g pinaatinlehtiä
ruukullinen tuoretta korianteria

Leikkaa fenkoli. porkkanat, lanttu ja keltasipulit viipaleiksi ja hienonna valkosipulinkynnet. Poista chileistä siemenet ja pilko chilit pieniksi. Raasta inkivääri.

Kuumenna tilkka oliiviöljyä isossa kasarissa ja kuullota keltasipuleita muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon valkosipuli, inkivääri, chili, kurkuma, paprika, kaneli, jeera, mustapippuri ja tomaattipyree. Paista seosta noin minuutin ajan varoen polttamasta mausteita.

Lisää kasariin fenkoli, porkkana ja lanttu ja paista kymmenisen minuuttia. Poista aprikooseista ja taateleista tarvittaessa kivet, leikkaa hedelmät suupaloiksi ja lisää padan joukkoon. Kaada kasariin vettä niin, että ainekset juuri peittyvät ja sekoita joukkoon suola.

Kiehauta pata ja jätä se sitten hautumaan vajaaksi tunniksi. Lisää kasariin huuhdellut kikherneet ja hauduta vielä kymmenen minuutin ajan. Lorauta pataan hauduttamisen aikana tarvittaessa lisää vettä.

Koverra säilötyistä sitruunoista sisukset pois ja hienonna kuoriosat. Ota kasari liedeltä ja sekoita joukkoon sitruunankuori ja pinaatti. Tarkista suolan määrä, anna padan hetken verran vetäytyä ja sekoita sitten joukkoon silputtu korianteri. Tarjoile paa esim couscousin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti