27. maaliskuuta 2016

Karitsanviulua ja couscousta Lähi-idän tapaan

Perinteinen pääsiäisherkku, karitsanviulu sai meillä tänä vuonna vaikutteita Lähi-idästä. Viulu maustui za'atar -tyyppisessä marinadissa pari vuorokautta ja se ehdottomasti kannatti. Za'atar on jo aiemmin todistettu erinomaiseksi, joten marinadivalinta oli helppo.

Marinadi oli maustanut parissa vuorokaudessa lihan sisuksia myöden, maku oli siis erinomainen. Miedossa lämmössä pitkään kypsennettynä karitsan viulu on todella mureaa ja maukasta.

Lisukkeeksi teimme myöskin Lähi-idästä vaikutteita ottaneen pistaasi-sitruunacouscousin, johon vinkkiä nappasimme tästä.

Viulun ja couscousin kaveriksi olisi sopinut hyvin myös mintulla maustettu jogurttikastike.

Karitsanviulu Lähi-idän tapaan
2 kg Familian karitsanviulu
1,5 rkl hienoa merisuolaa
2 rkl kuivattua timjamia
2 rkl kuivattua oreganoa
2,5 rkl sumakkia
2 isoa valkosipulinkynttä
1 sitruuna
vajaa desi oliiviöljyä

Tee viulun rasvapuolelle terävällä veitsellä ristiviillot lihaan asti. Sekoita keskenään suola, timjami, oregano ja sumakki. Silppua valkosipulit ja sekoita joukkoon. Purista sekaan yhden sitruunan mehu ja lorauta perään oliiviöljyä niin paljon, että saat aikaan paksuhkon tahnan. Hiero tahna viulun pintaan ja kääri koko komeus esim. leivinpaperiin ja laita muovipussissa marinoitumaan jääkaappiin. Anna marinoitua mielellään kaksi vuorokautta.

Ota viulu huoneenlämpöön marinoinnin jälkeen hyvissä ajoin ennen paistamista. Tökkää viulun paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja paista viulua niissä lukemissa noin 20 minuuttia. Vähennä lämpöä 125  asteeseen ja peitä karitsa foliolla. Anna paistua niin kauan, kunnes sisälämpö on 65 astetta. Meillä tämä otti aikaa kolmisen tuntia. Jos viulu uhkaa kuivua, hiero pintaan välillä reilusti oliiviöljyä.

Anna viulun vielä vetäytyä foliossa hyvä tovi ennen leikkaamista. Siivuta viulu vetäytymisen jälkeen ohuiksi siivuiksi ja tarjoa couscousin kanssa.

Sitruuna-pistaasi-couscous
4 dl täysjyväcouscousia
4 dl kanalientä
2 rkl oliiviöljyä
1 luomusitruuna
3 kevätsipulia
1 ruukku silolehtipersiljaa
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
merisuolaa
mustapippuria

Kiehauta analiemi, ota kattila liedeltä ja sekoita liemen joukkoon couscous. Peitä kattila kannella ja anna couscousin kypsyä 5 minuutin ajan (tai pakkauksen ohjeen mukaan).

Pöyhi couscous ilmavaksi ja sekoita sen joukkoon oliiviöljy. Raasta joukkoon myös sitruunan keltainen kuoriosa ja purista sitten sekaan sitruunasta mehu. Mausta seos suolalla ja pippurilla.

Hienonna kevätsipulit ja persilja. Sekoita sipuli- ja persiljasilppu sekä pistaasit couscousin joukkoon.

Viime vuonna valmistimme karitsanviulun leivinuunissa kaskinauriiden kera.


Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti