26. huhtikuuta 2016

Pho.

Tätä kerrassaan loistavaa vietnamilaista keittoa on tullut tehtyä useasti (ja pari postaustakin on tehty, ainakin vuonna 2013 ja 2014).

Kehitys kehittyy, ja tästä versiosta tuli ehdottomasti paras tähän mennessä. Olennaisin syy loistavalle onnistumiselle on liemi, joka on pho-keiton ydin. Nyt käytimme todella hyvää valmislientä, jonka maustoimme huolella ja annoimme sen porista pitkään, hartaudella. Oman lisänsä liemeen tuo vielä mustaksi paahdetut sipuli ja inkivääri.

Koska tästä liemestä tuli lähes täydellinen, seuraavalla kerralla lientä täytyy valmistaa ehdottomasti useampi litra ja pakastaa osa liemestä talteen. Näin mahtavaa pho-keiton pohjaa olisi aina tarvittaessa nopeasti saatavilla. Joskus täytyisi tehdä koko homma liemiä myöten alusta asti itse (kuten, tässä on tehty).

Vinkkiä vilkaistiin tällä kertaa omien reseptiemme lisäksi täältä.

Pho-keitto
1 l laadukasta lihalientä (esim. Puljongin Lihapuljonki)
1 iso keltasipuli
5 cm inkivääriä
3 tähtianista
3 neilikkaa
0,5 tl fenkolin siemeniä
10 cm ceyloninkanelia
2 rkl kalakastiketta
suolaa tarvittaessa
vietnamilaisia nuudeleita
500 g naudan kuvepaistia
kevätsipulia ja korianteria
tulista chiliä (esim. bird's eye tai habanero)
2 limettiä

Laita lihaliemi kattilaan lämpiämään. Laita samalla grilli kuumenemaan täysille ja aseta grilliritilä suoraan liekin päälle. Halkaise sipuli ja inkivääri kuorineen ja paahda mustaksi todella kuumassa grillissä, noin 10-15 minuuttia. Ropsauta sipulista kuori irti (ja heitä kuoret roskiin) ja lisää sipuli inkiväärin kanssa hiljalleen kiehuvaan liemeen.

Lisää joukkoon myös loput mausteet (tähtianis. neilikka, fenkolin siemenet, kaneli ja kalakastike) ja hauduttele hiljalleen kannen alla niin kauan kuin jaksat. Jos hauduttelet lientä useita tunteja, lisää välillä vettä, jottei liemi kiehu kuiviin.

Grillaa flank steak kuumassa grillissä mediumiksi ja kääräise folioon vetäytymään. Keitä nuudelit ja silppua kevätsipulit, korianteri ja chilit. Lohko limetit. Kokoa annos kauhomalla ensin lautaselle lientä, nostele päälle nuudeleita. Ripottele pinnalle kevätsipulia, korianteria ja chiliä. Siivuta kuvepaisti ohuiksi siivuiksi ja asettele päälle. Mausta lopuksi tarvittaessa vielä suolalla ja lorauksella limetin mehua.


2 kommenttia:

  1. Pho on kyllä hyvää:ihastuin siihen eräässä vietnamilaisravintolassa Bostonissa kymmenisen vuotta sitten.En kyllä koskaan ole itse tehnyt sitä vielä,ja muutenkin kasvisversio minulle,kun en syö lihaa.Hienot kuvat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Esimerkiksi juurevaan sieniliemeen tehty kasvis-pho kuulostaisi myös herkulliselta!

      Poista