8. toukokuuta 2016

Äyriäispaella

Paella on (myös) ehdottomasti yksi lempiruokiamme, aina kun sen tekee huolella ja loistavista raaka-aineista. Hyvää paella saa monesti, erinomaista harvemmin. Tähän mennessä parasta paellaa on syöty Restaurante La Langosteran terassilla Teneriffalla. Tuo kyseinen paella oli jotain uskomatonta, kaikessa intensiivisyydessään. Tuorettakin tuoreemmat merenelävät kruunasivat elämyksen.

Itsekin olemme tehneet tätä valencialaista perinneherkkua muutamaankin otteeseen ja tässä on ehdottomasti paras resepti tähän mennessä. Koko homman A ja O on tomaattinen kalaliemi, jossa paellariisi kypsennetään. Paellan kruunaa iso kasa mielellään tuoreena (jos mahdollista) ostettuja mereneläviä. Simpukat, mustekalat ja jättikatkat sattuvat olemaan niin hyviä, että voiko niitä koskaan olla liikaa?

Kalaliemi
1 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli
4 valkosipulinkynttä
1 l vettä
200 g säilöttyjä San Marzano -tomaatteja
1,5 rkl kalafondia
1 tähtianis
merisuolaa

Kuumenna oliiviöljy kattilassa. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet ronskisti ja kuullota muutama minuutti. Lisää joukkoon litra kylmää vettä ja puolikas tölkki San Marzanoja. Sekoita joukkoon kalafondi ja heitä perään vielä yksi tähtianis. Hauduttele noin 10-20 minuuttia. Poista tähtianis ja maista. Mausta tarvittaessa vielä suolalla. Kaada koko komeus blenderiin ja aja tasaiseksi liemeksi.

Paella
2 rkl oliiviöljyä
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
250 g paellariisiä (bomba)
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl chilirouhetta tai cayennepippuria
0,5 g sahramia
1 l kalalientä (ks. yllä)
200 g säilöttyjä San Marzano -tomaatteja
500 g sinisimpukoita
200 g mustekalarenkaita
400 g jättikatkaravunpyrstöjä
200 g herneitä
merisuolaa
kourallinen persiljaa
1 sitruuna

Ota esiin iso kasari tai todella iso korkeareunainen paistinpannu (tai paellapannu), lorauta siihen öljyä ja laita kuumenemaan. Silppua sipuli ja valkosipulit, kuullota niitä oljyssä viitisen minuuttia.

Lisää kasariin riisit ja kuumenna sekoittaen, kunnes ne saavat hieman kiiltoa. Sekoita joukoon savupaprikajauhe, chilirouhe ja sahrami. Lisää tämän jälkeen kalaliemi, sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Kippaa joukkoon säilötyt tomaatit ja hauduttele miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia.

Pese sinisimpukat ja poista niistä parrat. Lisää paellan joukkoon pestyt simpukat ja mustekalarenkaat. Hauduttele reilut viisi minuuttia, jonka jälkeen sekoita joukkon jättikatkaravunpyrstöt ja herneet. Hauduttele vielä niin kauan kunnes riisi on al dente. Maista ja mausta suolalla tarvittaessa. Silppua lopuksi joukkon persilja ja tarjoa koko komeus sitruunan kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti