16. toukokuuta 2016

Marmorifileetä

Joskus sitä haluaa rehellisen pihvin. Jostain syystä ravintoloissa saa todella harvoin täydellisesti paistetun ja erittäin murean pihvin (toki poikkeuksiakin on, mutta en nyt mainosta tässä mitään yksittäistä ravintolaa). Siksi paistan pihvit mieluiten itse kotona. Ravintoloissa kannattaa yleensä tilata jotain aivan muuta kuin sitä "peruspihviä".

Pihvinhimo iski jälleen kerran, kun kaupan lihatiskissä oli tarjolla hyvin marmoroitunutta naudan ulkofileetä. Pyysin lihamestaria leikkaamaan pari reilunkokoista pihviä (noin 250 g/kpl), lähes kuola suupielistä valuen.

Pihvin paistamisessa on tietysti monta koulukuntaa, mutta hyvää ja mureaa pihvilihaa ei saa missään nimessä pilata paistamalla sitä liikaa ja pitkä vetäytymisaika on tässäkin valttia. Itse olen muutamaan otteeseen maustanut pihvit etukäteen (suolannut esim. pari-kolmekin tuntia ennen paistoa), joskus taas vasta paistamisen jälkeen. Makuasia, molemmat toimii mielestäni hyvin.

Omien kokemusten mukaan sopiva laadukkaan pihvilihan sisälämpö on noin 49 astetta, jonka jälkeen pihvit saavat vetäytyä rauhassa, kuten tälläkin kertaa. Pihvit kääräistiin löyhästi folioon ja annettiin vetäytyä noin vartin. Tämän jälkeen leikatessa kaikki nesteet kestivät pihvien sisällä ja lopputulos oli täydellisen suussasulava.

Lisukkeeksi arpoutui sitä, mitä kaapista löytyi ja hyväähän siitäkin tuli!
Ps. Kylläpä alkoi tehdä taas pihviä mieli, kun tätä kirjoitin

Marmoroitu ulkofilee
2 kpl naudan marmorifileetä (á 250 g)
merisuolaa
mustapippuria
voita

Ota pihvit lämpenemään hyvissä ajoin ennen paistoa. Hiero pintaan suolaa reilulla kädellä. Kuumenna grilli kuumaksi ja ota samalla valurautapannu liedelle lämpiämään ja sulata siinä voi. Grillaa pihvit nopeasti grillissä ja siirrä pannuun miedolle lämmölle. Lusikoi voisulaa pihvien päälle ja kääntele pihvejä välillä. Kun pihvien sisälämpötila on 49 astetta, nosta ne pannulta vetäytymään vähintään vartiksi. Tarjoile sopivan lisukkeen kera ja rouhi vielä pintaan suolaa ja mustapippuria.

Lisuke
muutama parsa
ruisleipää
punasipulia
pari siivua pancettaa
(oliiviöljyä)

Grillaa parsat kypsiksi. Kuutioi ruisleipä, siivuta sipuli ja pilko pancetta. Laita pancetta kylmälle pannulle ja kuumenna hitaasti. Kun rasva irtoaa, heitä joukkoon kuutioitu ruisleipä ja siivutettu sipuli. Kuullottele pitkään ja hartaasti, lisää tarvittaessa hieman oliiviöljyä. Tarjoile pihvin kyljessä.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Oli muuten ihan mahtavaa tuo ruisleipä-pancetta-lisäkekin grillatun parsan kera.

      Poista