29. toukokuuta 2016

Nieriää, parsaa ja uppomunia

Ajatuksena oli helppo ja nopea perjantai-illan kalaruoka, joten päädyimme parsaan, hollandaiseen ja nieriäfileeseen. Tämän jälkeen kaikki alkoi mennäkin pieleen. Hollandaise juoksettui sopivasti siinä vaiheessa kun kaikki muut komponentit alkoivat olla maustamista vaille valmiita. Pelastimme juoksettumisen, mutta sen jälkeen koko komeus kypsyi. Noh, ei muuta kuin alusta asti uudelleen. Onneksi oli riittävästi kananmunia...

Hirveän soheltamisen jälkeen saimme kuin saimmekin ruuan lopulta tehtyä ja lopputulos oli onneksi säätämisen arvoinen. Aina ei kaikki mene niin kuin Strömsössä.

Keitetyt parsat
3 rkl oliiviöljyä
1 iso valkosipulinkynsi
500 g vihreää parsaa
vettä

Laita kattila liedelle kuumenemaan ja lorauta sinne oliiviöljy. Murskaa valkosipuli ja laita se kattilaan. Kuori parsat tarvittaessa, napsauta puumaiset kanat irti ja kuullota parsoja kattilassa muutama minuutti. Kaada päälle vettä niin, että parsat peittyvät ja keitä, kunnes ne ovat pehmenneet sopivasti. Nosta parsat noin 50-asteiseen uuniin odottamaan tarjoilua.

Hollandaise-kastike
150 g voita
3 kananmunan keltuaista
2 rkl vettä
2 rkl sitruunamehua
0,5 tl merisuolaa
0,5 tl valkopippuria

Laita kattila liedelle ja kirkasta voi. Laita keltuaiset toiseen kattilaan vesihauteen ylle ja lorauta päälle kuuma vesi koko ajan sekoittaen. Vatkaa vispilällä noin 5 minuuttia tai kunnes keltuaisista tulee kuohkeaa vaahtoa ja väri muuttuu hyvin vaaleaksi.

Valuta kirkastettua voita keltuaisvaahdon joukkoon ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Lisää sitruunamehu ja mausta.

Uppomunat
2 litraa vettä
1,4 dl väkiviinaetikkaa
2 kananmunaa

Ota laakea kattila liedelle, kippaa sinne 2 litraa vettä ja 1,4 dl väkiviinaetikkaa. Kuumenna hiljalleen poreilevaksi. Riko munat yksi kerrallaan kuppiin, pyöräytä poreilevaan veteen lusikalla kierre ja kaada kananmuna varovasti kattilaan vesipyörteen keskelle. Kypsennä uppomunaa parin minuutin ajan. Nosta reikäkauhalla lautaselle, anna kuivahtaa hetken ja tarjoile.

Paistettu nieriä
250 g nieriäfileetä
75 g voita
merisuolaa
mustapippuria

Sulata voi paistinpannussa ja kuumenna pannu. Paista nieriäfilee nopeasti nahka alaspäin ja valele fileetä voisulalla paiston ajan. Mausta ja tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti