19. toukokuuta 2016

Nokkospestopizza


Sellon Citymarketista löytyi italialaisia Selezione Casillon pizzajauhoja (farina di grano tenero, tipo 00). Ostimme kokeeksi pussillisen ja näin maallikon näppeihin jauho vaikutti sekä leipoessa että syödessäkin samantyyppiseltä kuin aiemmin kokeilemamme mainio Manitoba Cream -jauho.

Viikonloppuna tuli hortoiltua nokkosten perässä, joten pyöräytimme pizzakastikkeeksi nopean nokkospeston. Muut täytteet keräiltiin kasaan mitä kaapista löytyy -periaatteella ja ihan hauska, ennakkoluuloton yhdistelmä pizzatorstain ratoksi tästäkin saatiin. Illallinen päättyi siitä huolimatta itkuun - Pikkukokki kun ei tahtonut millään ymmärtää, ettei kaksivuotiaaseen mahdu kolmatta jättikokoista pizzanpalaa...

Roomalainen levypizza nokkospestolla
72 tunnin pizzataikina:
15 g tuorehiivaa
3 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä
1 tl hienoa merisuolaa
7,5 dl italialaisia pizzavehnäjauhoja (farina di grano tenero, tipo 00)

nokkospesto:
0,5 l tuoreita nokkosenversoja tiiviiksi painettuna
1 valkosipulinkynsi
2 rkl parmesania raastettuna
1 tl sitruunamehua
30 g saksanpähkinöitä
1 rkl oliiviöljyä
merisuolaa

täytteet:
125 g Mozzarella di Bufala Campana -juustoa
200 g ruskeita herkkusieniä
2 rkl pinjansiemeniä
240 g säilöttyjä artisokansydämiä
kourallinen oliiveja
mustapippuria
sormisuolaa

Valmista taikina 72 tuntia ennen syömistä. Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja liuota sen joukkoon hiiva. Mittaa sekaan öljy ja suola. Vaivaa mukaan jauhot niin, että taikina on pehmeää, mutta ei kuitenkaan tartu sormiin. Kun taikina on saanut sopivan sitkoisan rakenteen, pyöräytä se palloksi. Peitä taikinakulho ja anna taikinan kohota jääkaapissa kolme vuorokauden ajan.

Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile taikinasta sormin uunipellin kokoinen levy (varo rikkomasta kohoamisen aikana muodostuneita ilmakuplia). Nosta levy varovasti öljytyn uunipellin päälle (älä käytä leivinpaperia, koska pizza ei kohoa sen päällä yhtä hyvin).

Pizzapohjan kohotessa valmista nokkospesto. Huuhdo nokkoset ja ryöppää ne sitten nopeasti kiehuvassa suolavedessä. Purista kaikki vesi pois. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi tahnaksi. Mausta pesto lopuksi suolalla.

Kuumenna uuni 250 asteeseen (älä käytä kiertoilmatoimintoa, se kuivattaa pizzan).

Levitä pizzapohjalle ohut kerros pestoa. Viipaloi herkkusienet ja levitä peston päälle. Riivi mozzarella paloiksi ja asettele pizzalle. Ripottele päälle myös pinjansiemenet ja rouhi pinnalle mustapippuria.

Paista pizzaa ensin uunin alatasolla 15 minuuttia ja nosta se sitten ylätasolle ja paista vielä viisi minuuttia. Valmiin pizzan pohja on kauttaaltaan rapea ja pizzan pinta on saanut kauniin paistovärin.

Ota pizza uunista ja levitä sen päälle puolitetut artisokansydämet ja oliivit. Rouhi pinnalle vielä reilusti mustapippuria ja mausta pizza pöydässä halutessasi sormisuolalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti