28. toukokuuta 2016

Polenta-pähkinä-munakoisot jogurttikastikkeella

"Jos omistaisin ravintolan, siellä olisi tarjolla juuri tällainen kasvisannos", huokaisin maistaessani Glorian ruoka & viini -lehden (2/2016) reseptillä valmistettua rouhean ruokaisaa munakoisoherkkua. Polenta paistuu rapeaksi samalla kun suussasulava parmesan huolehtii täytteen pehmeydestä. Kerrassaan nerokas resepti siis kyseessä, suosittelen kokeilemaan!

Tiesittekö muuten, että kasvitieteellisesti munakoiso luokitellaan marjaksi? Monivuotinen pensas kurkottaa jopa kolmen metrin korkeuteen ja voi tuottaa kilonkin painoisia marjoja. Kypsä koiso tuntuu kokoonsa nähden painavalta ja sen ohut kuori on piukea ja kiiltävä. Munakoisoista on vuosien saatossa onnistuttu jalostamaan karvas makuvivahde pois, joten niitä ei tarvitse enää suolalla itkettää.

Polentapähkinämunakoisot
2 isoa munakoisoa
100 g pekaanipähkinöitä
1 valkosipulinkynsi
6 aurinkokuivattua tomaattia
1 rkl tomaattipyreetä
2 rosmariinin oksaa
2 dl vastaraastettua parmesania
1 dl polentaa (ei keitetä)
1 dl oliiviöljyä
1 tl kuivattua minttua
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl jeeraa
1 tl merisuolaa

Viillä munakoisot veitsellä ristikkäin halki niin, että lohkot jäävät kannasta kiinni toisiinsa.

Murskaa pähkinät, valkosipuli, tomaatit, pyree ja rosmariininlehdet tehosekoittimessa tahnaksi. Sekoita tahnan joukkoon vielä parmesanraaste, polenta, öljy, minttu, oregano, jeera ja suola.

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Asettele munakoisot folionpalojen päälle ja avaa lohkoja sen verran, että saat välit täytettyä polentatäytteellä. Kääri koisot folioon ja paista uunissa tunnin ajan. Avaa sitten folionyytin ja nosta koisot varovasti uunivuokaan. Paista munakoisoja vielä vartin verran ja tarjoile jogurttikastikkeen kera.

Yrtti-jogurttikastike
0,5 dl tuoreita mintunlehtiä
0,5 dl tuoreita basilikanlehtiä
1 sitruuna
3 dl maustamatonta jogurttia
2 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
0,25 mustapippuria

Silppua yrtit ja purista sitruunasta mehu. Sekoita kaikki kastikkeen aineet keskenään ja anna soossin maustua vähintään vartin verran ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Onpas jännä täyte munakoisolle,tätä pitääkin joskus kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ilman muuta, tykkäät varmasti! :)

      Poista