7. kesäkuuta 2016

Antilooppi-flatbread grillissä

Antilooppi on yleisnimitys kuuteen alaheimoon jakautuville onttosarvisille, sorkkajalkaisille eläimille, kuten vesiantiloopeille, hevosantiloopeille ja gaselleille. Yhteensä yli 90 eri lajia edustavia antilooppeja asustaa pääosin Afrikassa, mutta myös Euraasiassa. Familian Etelä-Afrikasta maahantuomia antiloopin fileepihvejä puolestaan kannattaa etsiä hyvinvarusteltujen markettien pakastealtaista.

Reilun sadan gramman painoisiksi leikatut antiloopin fileepihvit ovat väriltään kauniin tummanpunaisia ja lähes rasvattomia. Siksi pihvit kannattaakin paistaa voisulalla valellen ja jättää liha mediumiksi. Antilooppi maistuu todella maukkaasti riistalle, liha on mureaa eikä rasvattomuudestaan huolimatta lainkaan kuivaa. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen raaka-aine, siis!

Pitkästä aikaa muistin kirjoittaa viinisuosituksenkin ylös. Antiloopin kanssa sopi nimittäin kerrassaan mainiosti Italian Perugiasta kotoisin oleva, sopivasti tanniininen ja paahteinen, mutta silti marjaisa Perticaia Montefalco Rosso 2013.

Antiloopin pihvit
250 g antiloopin fileepihvejä (2 x 125 g, Familian pakasteena)
1 rkl rapsiöljyä
75 g voita
merisuolaa
mustapippuria

Ota lihat sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä ja nosta ne lämpenemään huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen grillausta. Voitele pihvit ohuelti öljyllä ja ruskista ne nopeasti grillissä kuumalla parilalla. Sulata voi paistinpannussa ja siirrä pihvit kypsymään pannulle.

Valele lusikalla voita pihvien päälle ja tökkää pihvin paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari. Jatka valelua, kunnes mittari näyttää 54 astetta, Nosta pihvit folion päälle ja kääri folio löyhästi kiinni. Anna lihojen vetäytyä viitisen minuuttia. Suolaa ja pippuroi pihvit ja leikkaa ne poikkisyin ohuehkoiksi viipaleiksi.

Antiloopin liha on kauniin tummanpuhuvan punaista.
Flatbread grillissä
2 dl vettä
0,5 tl merisuolaa
ripaus valkoista sokeria
2 rkl oliiviöljyä
5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa

Sekoita 42-asteiseen veteen suola, sokeri ja oliiviöljy. Kippaa jauhot veden päälle ja sekoita varovasti jauhojen joukkoon kuivahiiva. Sekoita taikina sitten tasaiseksi ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja sitkasta. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahtia ja muotoile siitä varovasti sormin kaksi lättänää leipää.

Laita pizzakivi kylmään grilliin ja nosta lämpöä vähitellen. Kun grilli ja kivi ovat kunnolla kuumia, laita flatbreadit pizzakivelle ja sulje grillin kansi. Paista leipiä grillin kuumuudesta riippuen vajaa viitisen minuuttia, käännä leivät ja paista vielä pari minuuttia.

Lisäksi tarvitset
4 luumutomaattia
3 kevätsipulin vartta
1 ruukku silolehtipersiljaa
merisuolaa
mustapippuria
puoli ruukkua rucolaa

Kuutoi tomaatit, viipaloi kevätsipulit ja hienonna persilja. Sekoita edellämainitut keskenään ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kokoa leivät. Kasaa leipien päälle rucolanlehtiä, tomaattisalsaa ja antiloopinfileeviipaleita.



Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti