4. kesäkuuta 2016

Fasaanin rintafileitä, nokkos-siiderisipuleita ja murskaperunoita

Fasaani, tuo kaikille etelä-suomalaisille tuttu takapihojen tepastelija, on alkujaan aasialainen peltokanalintu. Koska se sopeutuu hyvin moninlaisiin olosuhteisiin, fasaaneja on istutettu riistalajiksi sinne tänne ympäri maapallon. Fasaanin alalajeja on kolmisenkymmentä ja Suomessa kaakattava ns. metsästysfasaani on sekoitus näistä monesta.

Suomeen fasaanit toi Saksasta metsästystä harrastanut kauppaneuvos Karl Fazer 1900-luvun alkuvuosina. Nykyään maassamme talvehtii 70 000 - 130 000 yksilöä. Linnun metsästysaika Suomessa on syyskuun alusta helmikuun loppuun. Suurista puheista huolimatta O:n taskusta ei edelleenkään löydy metsästyskorttia, mutta onneksi Familian pakastefasaanit pelastavat tilanteen.

"Sannien" kanssa tarjosimme sesonkia kunnioittaen ihan taivaallista kuivassa omenasiiderissä haudutettua nokkosta ja sipulia, sekä uusia perunoita. Mahtava Crash Hot Potatoes -resepti on kotoisin Australiasta ja löysi tiensä keittiöömme Pioneer Woman -blogin välityksellä.

Pekoniin käärityt fasaanin rintafileet
Familian fasaanin rintafileetä
9 pekoniviipaletta
mustapippuria
voita paistamiseen

Pyyhi rintafileet kuiviksi ja siisti pois mahdolliset haulit ja höyhenjäämät. Sulata voi kuumassa paistinpannussa. Kun voin tirinä on hiljentynyt, ruskista fasaaninfileet nopeasti kummaltakin puolelta pannulla.

Nosta fileet pois pannulta ja kääri kummankin ympärille kolme pekoninsiivua niin, että fileet peittyvät kokonaan. Tökkää suuremman fileen paksuimpaan kohtaan lämpömittari. Palauta fileet takaisin pannulle ja paista lihoja välillä niitä käännellen. Lusikoi samalla voisulaa pannulta fileiden päälle.

Ota lihat pannulta, kun sisälämpötila näyttää 56-58 astetta. Kääri lihat löyhästi folioon ja anna niiden vetäytyä hetken ennen tarjoilua.


Nokkos-siiderisipulit
2 isoa keltasipulia
75 g voita
0,25 tl valkoista sokeria
0,5 dl ryöpättyä nokkosta
2 dl kuivaa omenasiideriä (esim. La Brique Cidre Bouché Brut)
merisuolaa

Viipaloi sipulit. Sulata voi kasarissa ja lisää sipulit ja sokeri mukaan. Kuullota sipuleita miedolla lämmöllä noin 10 minuutin ajan. Lisää joukkoon nokkonen ja jatka kuullottamista vielä toiset kymmenen minuuttia.

Lisää joukkoon siideri ja hauduttele muhennosta rauhassa, kunnes neste on lähes haihtunut. Mausta ennen tarjoilua suolalla.

Murskatut perunat uunissa
7 keskikokoista uutta perunaa
0,5 dl oliiviöljyä
mustapippuria
sormisuolaa
pieni nippu ruohosipulia
käenkaaleja eli ketunleipiä

Keitä perunat kypsiksi suolattomassa vedessä. Nosta kuumat perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja murskaa ne kevyesti muusinuijan avulla. Pirskottele päälle reilusti oliiviöljyä, rouhi pinnalle mustapipuria ja ripottele lopuksi sormisuolaa. Paista perunoita 225-asteisessa uunissa, kunnes ne ovat rapeita ja ruskistuneita.

Silppua ruohosipuli ja ripottele silppua reilusti perunoiden pinnalle ennen tarjoilua. Koristele annokset lopuksi ketunleivillä.


Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi5/6/16 21:53

  Oo, täälläkin on herkulteltu fasaanilla! Tuo nokkos-siideri-sipuli näyttää myös herkulta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, meillä muuten kulkee menut usein samoilla linjoilla :) Nokkos-siideri-sipulista tuli yllättävän hyvää - parhaat asiat syntyvät tunnetusti sattumalta.

   Poista