13. kesäkuuta 2016

Lähdeviitteettömät grillatut maissintähkät

Mikä onkaan parempaa, kuin suolavedessä hiljalleen mehukkaaksi hauduteltu, voilla valeltu ja lehtien sisällä grillattu maissi? Tee näitä kerran ja jätät jatkossa kaupan esikypsytetyt, vakuumipakatut maissintähkät niille sijoilleen.

Keräsin vinkkejä maissien valmistamiseen usealta eri USA:laiselta sivustolta, mutta niiden linkkejä ei valitettavasti tullut poimittua talteen. Usein kyllä huomaa, että ruokaskenessä kovin harva noudattaa akateemisesta maailmasta itseeni syvään juurtunutta pienimmänkin lähteen mainitsemiskäytäntöä.

Vaikka resepteillä ei juridista tekijänoikeussuojaa olekaan, erityisesti erilaisten ruokalehtien kategorinen tapa julkaista muiden tekemiä reseptejä ilman lähdeviitettä tuntuu moraalisesti väärältä. Reseptiikan tekeminen on toki - vaikka kuinka innovatiivista ideointia - silti lähes aina ruokakulttuuriperinteen ja muilta opittujen reseptien ylöskirjoittamista ja variointia, minkä vuoksi jonkin idean tai ruokalajin alkuperäistä tekijää on mahdoton osoittaa. Tästä huolimatta olisi huippua, jos vaikkapa alan kotimainen ykkösaviisi Glorian ruoka ja viini -lehti päättäisi julkaista ruokakirjoittamisen ohjeiston kaikenkattavine lähdeviitteiden merkintäohjeineen... :)

Grillattu maissi
4 tuoretta, lehtiin verhottua maissintähkää
1,5 l vettä
1 rkl merisuolaa
100 g voita

Aseta maissit isoon astiaan ja ripottele suola joukkoon. Kiehauta vesi ja kaada se maissien päälle niin, että ne peittyvät. Laita tarvittaessa lautanen painoksi maissien päälle niin, että ne pysyvät veden alla. Anna maissien hautua hiljalleen viilenevässä vedessä tunnin ajan.

Kuivaa maissit ja vedä pehmenneet lehdet varovasti taaksepäin niin, että saat poistettua maissien ympäriltä lankamaiset rihmat. Voitele maissit reilusti kauttaaltaan voisulalla ja käännä lehdet varovasti takaisin tähkien ympärille.

Grillaa maissintähkiä keskilämmöllä parikymmentä minuuttia, tähkiä aina välillä käännellen. Tarjoile grilliherkkujen lisukkeena.

4 kommenttia:

 1. Totta,itse kyllä viittaan jos on lainattu ohje,ja niin sitä pitääkin tehdä. Mutta kenen on ohje,joka on muokattu aika lailla erilaiseksi alkuperäisestä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeita kysymyksiä - koska resepti muuttuu tuunatusta omaksi? Taidamme mainita välillä turhan orjallisesti hyvinkin kaukana alkuperäisestä olevat lähteet, tyylillä "idea lähti tästä"... :)

   Poista
 2. Olen niin samaa mieltä, rispektit sinne minne ne kuuluu. Ihmettelen välillä jotain bloggaajia jotka eivät konsaan viittaa mihinkään. Jos bloggaajalla on kokin koulutus, on se tietysti eri asia kuin tälläisen meikän innokkaan harrastajakokin eri lähteistä kokoamat ohjeet.

  Tosin en kyllä aina googlaa jos jotain itse olen aina tehnyt samalla tavalla tai jos kehittelen ihan omasta päästä, notta olisiko joku jossain keksinyt saman jo. Sori siitä :). Merja | Ripaus tryffeliä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Joskus on käynyt niinkin, että itse on keksinyt jotain, mutta resepti on jäänyt roikkumaan julkaisujonoon ja siinä välillä joku muu on onnistunut keksimään ja julkaisemaan ihan samantyyppisen jutun ja sitten harmittaa, kun itse näyttääkin kopioijalta :)

   Poista