20. kesäkuuta 2016

Minestronekeitto

Minestronekeitosta tulee mieleen ensimmäiset kouluvuodet. Kyseinen keitto oli ainakin meilläpäin joka kerta elämys, negatiivisessa mielessä.

Ala-asteelta muistan, että minestronekeiton liemi oli laihaa ja lähes kirkasta ja seassa lillui epämääräisiä (pakaste)vihannesten paloja. Makaronia oli keitetty ainakin 5 minuuttia liian kauan, melkeinpä mössöksi. Viimeisen silauksen annokseen toi einessuikaleet, jotka olivat jonkinlaista kinkunkaltaista valmistetta.

Ei juuri naurattanut, mutta parempaa ei ollut lamasuomessa etelä-savolaisen ala-asteen ruokalassa tarjolla. Väkisin söimme.

Ala-asteajoista on jo neljännesvuosisata, joten heti vuonna 2016 uskalsin tarttua härkää sarvista. Koskaan aiemmin en ole itse minestronea tehnyt, enkä muista myöskään syöneeni sitä sitten ala-asteaikojen.

Tämänkin keiton, kuten kaikkien muidenkin, salaisuus on tietysti liemi ja sen maustaminen. Laadukkaat vihannekset ja juurekset, mausteet ja hyvä kanaliemi luovat todella intensiivisen pohjan keitolle.

Tomaatteihin kannattaa myös panostaa, parhaita ovat toki San Marzanot. Pastan on hyvä olla pientä, ja sitä ei saa keittää liian kypsäksi. Kokonaisuuden kun viimeistelee basilikalla ja laadukkaalla parmesanilla, niin ei tämä pieleen mene. Tästä tuli näin vuosien jälkeen yksi suosikkikeitoista.

Resepti löytyi täältä, ja sitä tuli hieman säädettyä.

Minestronekeitto
2 rkl oliiviöljyä
1 iso keltasipuli
4 savustettua valkosipulinkynttä
3 sellerin vartta
2 porkkanaa
150 g haricot-papuja
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
merisuolaa
mustapippuria
800 g kokonaisia säilyketomaatteja (esim. San Marzano)
1 l kanalientä (vaihda halutessasi kasvisliemeen)
175 g kidneypapuja
2,5 dl pienikokoista pastaa
parmesania
tuoretta basilikaa

Laita kattila liedelle lämpiämään ja lorauta sinne oliiviöljy. Kuutioi keltasipuli ja kuullota muutama minuuttia. Slippua valkosipulit ja kuullota hetken verran. Kuutioi seuraavaksi sellerin varret ja porkkanat, lisää kattilaan ja kuullottele viitisen minuuttia.

Huuhtele haricot-pavut ja pätki ne sopiviksi, noin parin sentin paloiksi. Lisää pavut myös kattilaan. Ripottele kattilaan myös kuivattu oregano ja basilika sekä merisuola ja mustapippuri. Sekoittele hyvin hetken aikaa.

Kaada kattilaan tomaatit ja litra kanalientä. Kiehauta ja alenna lämpöä. Hauduttele muutama minuutti. Kippaa sekaan valutetut kidneypavut ja pienet pastat. Keittele noin 10 minuuttia tai kunnes pastat ovat al dente.

Kauho lautaselle ja raasta päälle parmesania ja revi keiton sekaan vielä tuoretta basilikaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti