17. kesäkuuta 2016

Rukiinen raparperikakku

Äidin kasvimaalla, raparperin alla... vaikka vein sammakolta päivänvarjonkin, eivät oman pienen raparperipenkkimme antimet aivan riittäneet raparperikakkuun. Kaupoissa on onneksi myynnissä nyt komeita, tuoreita raparperinvarsia, joten tilanne oli pelastettu.

Halusin leipoa oman maan raparpereista jotain peruspiirakasta poikkeavaa ja Kivistössä-blogin Pinterestistä löytämä ohje kiinnitti heti huomioni. Ruis ja raparperi sopivat hyvin yhteen ja appelsiininkuori ja valkoviini tuovat kompottiin hienon vivahteen. Rukiiset pikkukakut olivat parhaimmillaan vasta kaksi päivää leipomisesta, joten ohje sopii mainiosti esimerkiksi kesän ruokajuhlia suunnitteleville.

Seuraava probleemi onkin sitten oman mansikkasadon hyödyntäminen. Marjoja näyttäisi pienellä pihallamme kypsyvän peräti kaksinumeroinen määrä, jos eivät räkätit ehdi apajille ensin...

Rukiinen raparperikakku (⌀ 24 cm vuokaan tai  2 x ⌀ 18 cm vuokiin)
rarparperikompotti:
500 g raparperia
1,5 dl valkoista sokeria
1 dl intiaanisokeria
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
1 luomuappelsiinin kuori raastettuna

taikina:
150 g voita
1 dl fariinisokeria
1,5 dl valkoista sokeria
2 kananmunaa
3,5 dl erikoisvehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
3/4 tl hienoa merisuolaa
2, 5 dl nestettä: 1 appelsiinin mehu ja loput maitoa

Ota taikinaan tarvittava voi lämpenemään huoneenlämpöön.

Kuori raparperit ja pilko varret reiluiksi paloiksi. Raasta appelsiininsta oranssi kuoriosa talteen. Laita kompotin ainekset kattilaan ja anna seoksen kiehua välillä hiljalleen sekoitellen noin puoli tuntia tai kunnes kompotti on löysän hillomaista. Siirrä valmis kompotti jäähtymään.

Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoka huolellisesti.

Vaahdota sokeri ja voi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon yksitellen kananmunat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kolmannes jauhoseoksesta taikinan joukkoon.

Purista appelsiinista mehu ja mittaa maitoa sen verran, että nestettä on yhteensä 2,5 dl. Sekoita puolet nesteestä ja toinen kolmannes jauhoista taikinaan. Lisää sitten loput jauhot ja neste ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina paistovuokaan. Levitä raparperikompotti taikinan päälle ja sekoittele kompottia ja taikinaa varovasti sieltä täältä sekaisin keskenään. Paista kakkua uunin keskitasolla 45 minuuttia tai kunnes taikinaa ei enää tartu kokeilutikkuun. Jäähdytä kakku ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti