20. marraskuuta 2016

Breseerattua ibericoporsaan niskaa espanjalaisittain

Syksy ja talvi ovat perinteisesti parasta aikaa valmistaa pataruokia. Mikäli haluat jotain erityisen maukasta, kokeile tätä! Espanjalaiset maut toimivat täydellisesti Suomenkin pimeissä illoissa, kun ulkona tulee lunta, räntää ja vettä.

Ibericon niska toimii parhaiten juuri näissä pataruuissa (tai sitten pitkään hitaasti vartaassa grillaten) ja tämä kyseinen espanjalainen musta possu on todellakin jotain aivan muuta kuin perinteinen tehotuotettu sika. Lihan väri on todella tumma ja maku on mitä parhain, hieman pähkinäinen ja siinä maistuu laatu :). Lisää tietoa ja ibericopossureseptejä löydät täältä.

Tähän reseptiin vinkkiä saatiin täältä.

Breseerattua ibericoa
noin 1 kg ibericon niskaa
merisuolaa
mustapippuria
4 rkl oliiviöljyä
reilu nokare voita
2 dl kuivaa sherryä
2 keltasipulia
4 valkosipulinkynttä
200 g chorizoa
2 tl paprikajauhetta
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk San Marzano -tomaatteja
3 oksaa timjamia
2 rkl tuoretta oreganoa
4 laakerinlehteä
3 rkl sherryviinietikkaa
3 tl sokeria
100 g laadukkaita tummia oliiveja

Leikkaa ibericon niska reiluiksi kuutioiksi ja suolaa sekä pippuroi lihakuutiot. Ota esiin iso pata, laita se liedelle lämpenemään ja lorauta pataan puolet oliiviöljystä ja nokare voita. Kun pata on kuuma, ruskista lihat useassa erässä ja nosta ruskistetut possut tämän jälkeen syrjään odottamaan isoon kulhoon.

Vähennä hieman lämpöä ja kaada pataan sherry ja kaavi puukauhalla padan pohjasta kaikki lihanrippeet irti. Kippaa tämän jälkeen sherryliemi possunpalojen päälle isoon astiaan. Lisää pataan loput oliiviöljystä. Siivuta sipulit ja kuullottele niitä oliiviöljyssä noin vartin verran, tai kunnes sipuli on pehmeää ja kevyesti ruskistunutta. 

Lisää tämän jälkeen pataan sipulien sekaan siivutetut valkosipulinkynnet ja siivutettu chorizo. Paistele pari minuuttia. Sekoita joukkoon paprikajauhe, paista taas hetki ja lisää sen jälkeen tomaattipyree, San Marzanot, timjami, oregano ja laakerinlehdet. Sekoita.

Kaada tämän jälkeen pataan possut kaikkine nesteineen. Sekoita hyvin, tiivistä pata täysin tiiviiksi laittamalla kannen välin leivinpaperi ja anna lihan kypsyä 180-asteisessa uunissa vajaan parin tunnin ajan tai niin kauan kunnes possu alkaa olla lähes riittävän mureaa. Lisää tarvittaessa joukkoon hieman nestettä, mikäli pata kuitenkin meinaa kuivua kokonaan.

Laita pienelle paistinpannulle tai pieneen kastikekattilaan sherryviinietikka ja sokeri. Kuumenna ja redusoi seosta, kunnes siitä on jäljellä noin teelusikallinen. Sekoita seos pataan oliivien kanssa. Vähemmä lämpöä reilusti ja hauduta pataa vielä ilman kantta puoli tuntia tai niin kauan kunnes possu on erittäin mureaa ja suussasulavaa.

Tarjoa esim. keitettyjen ja grillattujen perunoiden kera.



Toteutettu yhteistyössä Familian kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti