5. marraskuuta 2016

Maapähkinä-suklaapatukat ja sivukaupalla muita terveysherkkuja

Hyvinvointivalmentaja Hanna Stolt on julkaissut toisen keittokirjansa. Herkku - ravintorikasta ruokaa koko perheelle  (Readme 216) ei saarnaa lukijalleen elämänmuutoksesta. Päinvastoin, ismitön opus näyttää Stoltin perheen oman esimerkin voimin, miten laadukas, prosessoimaton ruoka nivoutuu vaivattomasti osaksi lapsiperheen elämää.

Uskon Stoltin tavoin vahvasti yhdessä tekemiseen. Ruokien suunnittelu ja kaupassakäynti, ruoanlaitto (+ maistelu sen tärkeänä osana) sekä ruokailu ovat perheemme yhteistä aikaa. Tällä yksinkertaisella reseptillä pyrimme kasvattamaan ennakkoluulottoman ja uusista makuelämyksistä innostuvan pienen kulinaristin. Veikkaan, että Pikkukokki osaa nimetä esimerkiksi enemmän kasviksia kuin keskiverto aikuinen - ja rakastaa niitä kaikkia!

Stolt puhuu kasvisten lisäksi myös sesonkien, luomun ja ravintorikkaiden raaka-aineiden puolesta. Tutut jutut kuten taatelit, ceyloninkaneli, vanilja, hunaja, kookos ja kaakao saavat kirjassa seurakseen joukon eksoottisempia ainesosia moringasta lucumaan ja spirulinaan.

Halusin testata kirjasta ensimmäisenä koukuttavan herkullisen kuuloista Snickers-tyylisten patukoiden ohjetta. Ostoslistaan ilmestyi ihan uudenlaisia tuotteita, ja pian etsimme hyllyjen välistä kookoskermaa ja -öljyä, kaakaovoita ja raakakaakaojauhetta. Kaikkia aineksia oli helposti saatavilla ihan perusmarketista.

Aloittelevalle Herkuttelijalle maapähkinäpatukoiden ohjeteksteillä pärjäsi, mutta yksityiskohtaisemmista neuvoista ei olisi ollut haittaa. Suklaakuorrutteen levitys ei onnistunut kirjan menetelmällä, mutta sovelsimme ja saimme kuin saimmekin patukat kuorrutettua.

Valmiit patukat olivat todella tuhteja, mahtavia herkkupaloja. Ehdoton suosikkini oli samettinen, taateleilla makeutettu karamellitäyte. Toffeemaisen tahnan olisi voinut lusikoida ihan sellaisenaan! Makeat reseptit ovatkin kirjan vahvuus ja korvamerkitsin kokeiltavaksi heti ainakin banoffee-raakakakun ja banaani-pekaanipähkinämuffinien sekä kookospallojen ja -macaronien ohjeet. Suolaisista ohjeista testiin pääsevät ainakin aasialaisvaikutteinen, nerokkaasti lasipurnukkaan koottava lounaskeitto sekä simppeli parsakaalimousse.

Kirjan taitto on väljä ja Stolt luottaa vahvasti kuvalliseen kerrontaan. Kesäisen ilmavat kuvat perheen yhteisistä herkutteluhetkistä toistavat kauniisti reseptien selkeää, tervehenkistä linjaa. Toisaalta 304-sivuiseen kirjaan olisi helposti mahtunut enemmänkin reseptejä fiilistelevän kerronnan kärsimättä.

Jos pohdit sopivaa täytettä esimerkiksi lapsiperheelle pukinkonttiin, Herkku on varma valinta, josta riittää iloa pitkäksi aikaa.


Karamelli-nougatpatukat (16 kpl)
nougat:
100 g cashewpähkinöitä
50 g saksanpähkinöitä
0,75 dl kookoskermaa
0,5 dl kookosöljyä
2 rkl vaahterasiirappia
0,25 tl vaniljajauhetta (1 ceyloninvaniljatangon siemenet)
0,25 tl hienoa merisuolaa
80 g mantelijauhetta

karamelli:
1,25 dl kookosöljyä
280 g kivettömiä mehukkaita taateleita
140 g sileää maapähkinävoita
0,75 dl kookoskermaa
0,5 tl hienoa merisuolaa

päälle:
150 g suolattuja ja paahdettuja maapähkinöitä

suklaakuorrute:
180 g kaakaovoita
2,5 dl raakakaakaojauhetta
0,5 dl kookosöljyä
0,75 dl vaahterasiirappia


Valmista nougatmassa. Mittaa mantelijauhetta lukuunottamatta kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon mantelijauhe ja pyöräytä seos vielä tasaiseksi. Levitä seos kahteen suorakaiteenmuotoiseen silikoniseen leipävuokaan (tai käytä mitä tahansa vuokaa ja vuoraa se leivinaperilla. Siirrä nougatlevyt pakastimeen jähmettymään.

Valmista karamellimassa. Sulata kookosöljy juoksevaksi. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi massaksi. Kun nougatmassa on jähmettynyt, levitä karamellimassa sen päälle. Ripottele karamellin pinnalle suolapähkinät ja painele ne kevyesti kiinni karamellimassaan. Siirrä levyt takaisin pakastimeen ja pakasta niitä vähintään kaksi tuntia.

Valmista suklaakuorrute. Sulata kaakaovoi ja sekoita kaikki ainekset tasaiseksi.

Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja nosta uuniritilä sen päälle. Irrota nougatkaramellilevyt vuoista ja leikkaa ne suklaapatukan levyisiksi palasiksi.

Nosta patukat ritilälle ja valuta suklaata niiden päälle (oma versio: pyöritä kahta haarukkaa apuna käyttäen patukat kauttaaltaan suklaasulassa ja nosta ne ritilälle jähmettymään).

Säilytä patukoita jääkaapissa tai pakastimessa.


Kirja saatu arvostelukappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti