17. marraskuuta 2016

Mustekalaa kahdella tapaa

Aika usein perjantaisin illallispöytämme täyttyy taivaallisista tapaksista. Espanjalaisen keittiön lämpimät maut ja mahtavat raaka-aineet ovat kestosuosikki, josta ei saa tarpeekseen.

Kokonaisen mustekalan valmistus on yllättävän helppoa (lue kokemuksistamme lisää täältä). Friteeratun tai grillatun mustekalan kaveriksi voi koota tapaslajitelman, joka koostuu sellaisista herkuista kuin esimerkiksi batatas bravas, mojete, mojo rojo, manchego-juusto, erilaiset oliivit, ilmakuivattu ibericokinkku, aurinkokuivatut tomaatit... ¡Buen provecho!

Viinilasiin suosittelen kokeilemaan vähän hintavampaa, ryhdikkään hapokasta galicialaista Gran Vinum Albariño -valkoviiniä vuodelta 2014.

Mustekalan keittäminen
1 kokonainen mustekala (noin 1-1,5 kg)
4 litraa vettä
5 rkl merisuolaa
2 valkosipulinkynttä
reilu loraus kuivaa sherryä
2 sitruunan siivua
oliiviöljyä
mustapippuria

Pese ja huuhtele mustekala huolella. Poista nokka puristamalla se ulos ja leikkaamalla veitsellä irti. Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan. Lisää veteen suola, murskatut valkosipulinkynnet, sherry ja sitruunan siivut.

Kun vesi kiehuu reilusti, dippaa mustekala varovasti veteen niin, että se peittyy kokonaan veden alle. Nosta mustekala vedestä ja odota, että vesi kiehuu jälleen reilusti. Dippaa mustekala uudelleen veteen ja toista dippaustoimenpiteet yhteensä neljä kertaa. Jätä mustekala viimeisen dippauksen jälkeen kiehumaan kattilaan reiluksi tunniksi. Vesi saa juuri ja juuri kiehua. Kun mustekala on kauttaaltaan täydellisen mureaa, ota kattila liedeltä ja anna mustekalan hiljalleen jäähtyä liemessä, noin 20-30 minuuttia.

Nosta mustekala liemestä ja katkaise lonkerot. Hiero nahkaa sormien välissä ja poista se mikä helposti irti lähtee. Leikkaa lonkerot suupalan kokoisiksi paloiksi. Poista nahka myös päästä. Leikkaa mustekalan pää renkaiksi.

Mausteöljyssä fritattua mustekalaa
1 dl paistonkestävää oliiviöljyä
1,5 tl savupaprikajauhetta (Pimentón Dulce de la Vera)
1,5 tl tulista savupaprikajauhetta (Pimentón Picante de la Vera)
1 mureaksi keitetty mustekala
merisuolaa
mustapippuria

Ota valurautapannu esiin, kaada siihen reilu loraus öljyä ja kuumenna. Lisää joukkoon paprikajauheet ja anna mausteiden paahtua hetken verran. Heitä mustekalat pannuun ja friteeraa niitä mausteöljyssä, kunnes ne ovat pinnalta rapeita. Nosta mustekalat reikäkauhalla öljystä talouspaperin päälle kuivumaan ja mausta ne lopuksi suolalla ja mustapippurilla.



Grillattua mustekalaa
2 rkl paistonkestävää oliiviöljyä
1 mureaksi keitetty mustekala
merisuolaa
mustapippuria

Kuumenna grilli. Pyörittele mustekalanpalat kevyesti öljyssä. Grillaa mustekaloja suoralla lämmöllä kymmenisen minuuttia niitä välillä käännellen. Rouhi grillattujen mustekalojen pinnalle suolaa ja pippuria.

2 kommenttia:

  1. Näyttää niin herkulliselta.Täällä ostan ,yleensä viileämpänä kautena eli juuri nyt,tuoretta mustekalaa,mutta se on lähes aina kalmaria. Tuollaista isoa näkeekin harvemmin ,enkä ole sellaista ikinä laittanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael! Täältä Espoosta on viime aikoina löytynyt tuoreena hyvin sekä kalmareita että näitä tursaita. Kolmenkympin kilohinta ottaa tosin koville, varsinkin kalmareiden osalta. Mutta välillä on pakko päästä herkuttelemaan, on tuo mustekala vaan niin suurta herkkua!

      Poista