16. tammikuuta 2017

Ravintolatärppejä Fuerteventuralle


Kaikki alkoi läpästä: joka vuosi täsmälleen samaan aikaan eri Kanariansaarelle, hehee. Ja kuinkas sitten kävikään, tänä vuonna löysimme itsemme Fuerteventuralta. Viime vuonna pyörähdimme Teneriffalla, toissavuonna Lanzarotella. Ja ensi vuonna - kuka tietää :) Seitsemänhän noita saaria olisi...

Fuerteventura on yllättävän iso, mutta sen ehtii nippa nappa nähdä päästä päähän oleellisilta osin kahdeksan päivän reissussa. Majapaikkamme oli aivan saaren pohjoisosassa Corralejon pikkukaupungissa. Auton vuokrasimme tuttuun tapaan edulliselta mutta luotettavalta Cicarilta. Heti Corralejon eteläpuolelta alkaa upea hiekkadyynien kansoittama luonnonpuisto. Pääkaupungista Puerto del Rosariosta ei ole paljoa kerrottavaa, mutta karun kauniissa sisämaassa, vuoristoteiden varrella on yhtä sun toista nähtävää.  Matkaan kannattaa ehdottomasti sisällyttää Betancurian ja Pájaran välinen maisemareitti (kuva yllä).

Sisämaasta, pienestä Vallebrónin kylästä löytyi sattumalta myös artesaanijuustola Quesería Artesanal La Casita de Vallebrón. Kanojen kansoittaman pihatien varrella, talopahasen takapihan sivurakennuksessa sijaitseva juustola esitteli paikallista käsityötaitoa parhaimmillaan. Pääsimme tutustumaan juustolan tiloihin ja valitsemaan ostoksemme takahuoneen juustovalikoimista. Jos maaseutumatkailu ei mahdu reissusuunnitelmiin, La Casitan majorero-juustoja myydään myös lähempänä Corralejoa, La Olivan kylässä.


Saaren keskellä, pääkaupungin eteläpuolella on lentokenttä, ja vähän matkaa sen eteläpuolella puolestaan vanha suolatehdas Salinas del Carmen suola-altaineen. Paikan museo myy altailta kuivattua merisuolaa naurettavan halpaan hintaan - mukava tuliainen pakollisen aloe vera -purkin kaveriksi.

Fuerteventuran eteläosassa on vältettävien asioiden kategoriaan kuuluva valtava turistikeskittymä, mutta myös komeaa luontoa. Lapsiperheen mieleen oli väljästi asutettu Oasis Park, jossa eläimiä pääsi syöttämään tuoreilla kasviksilla. Pitkäkielisestä kirahvista puhutaan meillä ilmeisimmin vielä pitkään... Aivan saaren eteläkärjessä sijaitsevaan Jándian luonnonpuistoon asti emme ehtineet, eteläisimmäksi kohteeksi jäi Morro Jablen pikkukaupunki (joka löytyy, kun sinnikkäästi jaksaa ajaa rannikon turistihelvetin läpi). Morro Jablessa söimme aivan tajuttoman kokoiset kalmarit, joita paikallissa marketeissa myytiin pohjoismaalaisen näkökulmasta käsittämättömän halvalla.

Saaren ravintolatarjonta oli yllättävän mielenkiintoinen ja monipuolinen. Valitsimme seitsemän suosikkiamme esiteltäväksi. Viisi ravintoloista sijaitsee majapaikassamme Corralejossa, mutta nappasimme mukaan myös charmantin michelinravintolan Betancuriasta ja raikkaan rantaravintolan El Cotillossa.


Tio Bernabe
Corralejossa riitti rivitolkulla erilaisia kanarialais/espanjalais/välimerellis-teemaisia tavernaravintoloita. Omaan makuumme mukavimmaksi osoittautui Tío Bernabé, jossa yhdistyivät kanarialaisen keittiön klassikot (juottokaritsaa ja -porsasta), tilauksesta leikattu jamón ibérico ja laadukas viinivalikoima. Ripeä ja asiantunteva palvelu kruunasivat kokemuksen.


Iberic HAM Factory
Pari korttelia Corralejon pääkadulta syrjään sijaitsee kaupungin helmi, ibericoporsaaseen ja espanjalaisjuustoihin keskittynyt Iberic HAM factory. Kävimme paikallisten suosimassa pikku ravintolassa tapastelemassa kolmesti ja loppuviikosta kuuluimmekin jo kanta-asiakaskaartiin. Pikkukokki tilaili sujuvasti itselleen lisää jamónia ja viinilasit täyttyivät ennen kuin ehti kissaa sanoa. Paikka myy tuotteitaan myös vakuumipakattuna, ja matkalaukussa kotiin kulkeutuikin useampi pötkö parhainta Ibérico de Bellotaa. Salchichón, chorizo ja lomo maistuivat kaikki täydellisiltä joulupöydässä!H2O Juice Bar & Vegan Cafè
Kävimme parikin kertaa lounaalla Corralejon suositussa vegeravintolassa H2O:ssa. Mahtavat, tuorepuristetut mehut ja hyvin nälän loitolla pitävät maukkaat vegaaniburgerit toivat kaivattua vastapainoa eläinproteiinipitoisille illallisille.The Ugly Duckling
Miksi ihmeessä sitä haluaisi viikon kanarianlomallaan käydä tanskalaisessa ravintolassa? Koko Tripadvisor tuntui olevan vakuuttunut ideasta, joten lähdimme uteliaisuudesta katsomaan, minkälainen mesta superkehuttu The Ugly Duckling oikein on. Kannatti! "Kehittyvälle alueelle" keskelle ei mitään muuttaneessa ravintolassa ei ole kuin muutama hassu pöytä, mutta niistä pöydistä salin puolella huhkiva omistaja Henrik pitääkin sitten huolta sellaisella innolla, ettei vastaavaa ole Kanarialla nähty. Ruoka oli yleiseurooppalaista, kaikin puolin laadukasta ja sopivan tuhtia, mitään modernia skandinaaviaa ei lautasilla siis näkynyt. Aterian päätti kotoisasti itse tehty salmarishotti - hauska sattuma, kun olimme paikalla Suomen itsenäisyyspäivänä.Casa Santa Maria
Pittoreskin Betancurian vanhan kaupungin keskellä sijaitsee michelinoppaassakin paikkansa vakiinnuttanut Casa Santa Maria. Espanjalais-kanarialaiseen keittiöön keskittyneen ravintolan annokset olivat tyylikkäitä lastenlistaa myöten (Pikkukokin täydelliseksi paistettu turska perunaruusukkeineen olisi kelvannut minullekin).  Oman annokseni sahramikastikkeessa ei luotteja oltu säästelty ja sinänsä simppelin annoksen intensiivinen väri ja maku saivatkin hymyn huulille.500 gr. Meat'n'Burger Lab
Nimensä mukaisesti 500 gr. Meat'n'Burger Lab on täydellisen överi liharavintola. Jättiburgereiden sijaan valitsimme vitriinistä upean t-luupihvin, joka leikattiin nenämme edessä. Vaatimattomat 1300 grammaa painanut pihvi paistettiin juuri oikeaan medium rare -kypsyyteen ja liha vei kielen mennessään.


La Vaca Azul
La Vaca Azul sijaitsee komealla paikalla El Cotillon kalastajakylässä. Tilasimme lounaaksi äyriäispainotteisen valikoiman maukkaita tapaksia, jotka ahmimme samalla aaltojen tyrskeestä ja linnunlaulusta aurinkovarjon alla idyllisesti nauttien.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti