27. maaliskuuta 2017

Espanjalaiset simpukat kuin suoraan Andalusian auringosta

"Tätä teen, kun kaipuu Andalusiaan yltyy ylitsepääsemättömäksi", toteaa Ariela Säkkinen espanjalaisista simpukoista upeassa uutuuskirjassaan Andalusian auringossa - kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin (WSOY 2017). Maaliskuun alussa ilmestyneen kirjan valmistumisvaiheita pääsi seuraamaan jo kirjan Facebook-sivulla. Kun painotuore teos sitten avautui postipaketista, olin myyty. Kerrankin keittokirja, jonka reseptit voisi kokata läpi melkeinpä kannesta kanteen!

Ensimmäisenä resepteistä kokeiluun lähtivät tosiaan espanjalaiset simpukat. Heittämällä paras kokeilemamme simpukkaresepti. Espanjalaista makumaailmaa rakastava perheemme popsi kerralla kaksi kiloa (!) simpukoita. Kohta kolmevuotias Pikkukokki ja vanhempansa huokailivat lautasten äärellä yhtä innoissaan ihastuksesta. Liemen kaikki ainesosat olivat tasapainossa keskenään ja korostivat toistensa ominaisuuksia. Aromaattisen raikas appelsiini, umaminen serranokinkku, paahteinen sherry, hienostunut sahrami... Tätä ihanuutta tehdään vielä monta kertaa!

Säkkisen kulinaristiretket kattavat koko eteläisen Välimeren alueen Espanjan eteläosista Pohjois-Afrikkaan sekä Israeliin ja Palestiinaan. Kyseisillä alueilla asustanut, sittemmin töölöläistynyt Häkkinen on onnistunut kokoamaan esikoiskirjaansa joukon kiinnostavia ohjeita niin pienempään ja isompaan nälkään kuin makeanhimoonkin. Kirjasta huokuu elämänilo, suunnaton rakkaus ruokaa kohtaan ja muiden kanssa jaettujen ruokailuhetkien vilpitön lämpö. Kauniit kuvat ja selkeä taitto ovat piste iin päälle. Ainoana haasteena teoksen suhteen keksimme muutamassa reseptissä hyödynnettyjen harvinaisempien ainesosien löytymisen näiltä leveysasteilta.

Vaikka nyt on vasta maaliskuu, veikkaukseni on, että Andalusian auringossa tulee olemaan vuoden suosikkikeittokirjojani. Vahva suositus vaikkapa kevään juhlien lahjapaketteihin!



Espanjalaiset simpukat
1 kg sinisimpukoita
100 g serranokinkkua
1 keltasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen miedohko chili
0,5 ison luomuappelsiinin kuoriraaste
1 dl kuivaa oloroso-sherryä, (käytimme puolimakeaa Valdespino Olorosoa)
hyppysellinen sahraminluotteja
3 dl kuohukermaa
2 kevätsipulinvartta
1 ruukku silolehtipersiljaa
vastajauhettua mustapippuria

(tarjoiluun rapeakuorista leipää)

Puhdista simpukat, nouki joukosta mahdolliset avautuneet kuolleet pois ja laita kiinniolevat elävät yksilöt jääkylmään veteen odottamaan.

Suikaloi kinkku, kuutioi keltasipuli, hienonna valkosipulinkynnet ja viipaloi chili. Raasta appelsiinin oranssi kuoriosa talteen.

Kuumenna tilkka oliiviöljyä isossa kasarissa ja paista kinkkusuikaleita, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet. Lisää joukkoon sipulit, puolet chilistä ja appelsiininkuori. Kuullota muutaman minuutin ajan ja lisää sitten joukkoon sherry ja sahrami.

Anna kastikkeen kiehua pari minuuttia, lisää joukkoon kerma ja keitä vielä hetken verran. Rouhi joukkoon mustapippuria.

Kaada simpukoista vesi pois. Kuumenna kastike niin, että se kiehu täysillä. Lisää simpukat kasariin, peitä se kannella ja hölskyttele sisältöä niin, että simpukat peittyvät kastikkeeseen. Anna simukoiden porista vajaan viiden minuutin ajan kannen alla, kasaria välillä hölskytellen.

Nouki pois aukeamattomat simpukat ja koristele kasari kevätsipuli- ja chiliviipaleilla ja riivityllä persiljalla ennen tarjollenostamista. Tarjoile leivänsiivujen kera.


Kirja saatu arvostelukappaleena.

4 kommenttia:

  1. Oi miten ihana kuulla <3 <3 <3

    PS. Se on Säkkinen :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, korjasin varmaan viisikymmentä kirjoitusvirhettä ennen julkaisua, kun tässä vähän kipeänä tekstiä naputtelin, ja sitten sellainen paholainen jää sun sukunimeen! :D Ehkä vähän haastava väriyhdistelmä muuten tuo kannen pinkki teksti kultaisella pohjalla näin iltahämärässä. Ja muita epätoivoisia selityksiä... :)

      Poista
  2. Pakko saada lukea tuo kirja pian pian,en voi odottaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulet niin varmasti ihastumaan sinäkin!

      Poista