26. maaliskuuta 2017

Veriappelsiini-crème brûlée

Nyt alkaa olla viimeiset hetket hyödyntää veriappelsiinisesonki ja mikäpä voisikaan olla parempi lopetus mahtavalle tarocco-kaudelle kuin crème brûlée!

Tämä versio on melkoisen tuhti ja uskomattomattoman maukas - pohjalla reilu kerros tummaa suklaata, vanukkaan ja päällisen kruunaa taroccon makean intensiivinen maku. Vaikka crème brûléen tekemiseen saakin uppoamaan tunnin jos toisenkin, niin lopputulos on ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen. Tämä on ainakin omasta mielestäni yksi parhaista jälkiruuista ikinä.

Resepti napattiin täältä.

Veriappelsiini-crème brûlée
Suklaakerros:
90 g tummaa suklaata (80%)
1,8 dl kuohukermaa

Ota esiin pieni kattila ja kuumenna siinä kerma hiljalleen lähes kiehuvaksi. Lohko suklaa pieneen kulhoon ja kaada kuuma kerma päälle. Sekoita hyvin ja hiljalleen kunnes suklaa on sulanut kerman sekaan. Jaa suklaaseos tasaisesti kuuteen annosvuokaan. Anna seoksen jäähtyä ja siirrä lopuksi annokset esim. jääkaappiin tai pakastimeen.

Vanukas:
7 dl kuohukermaa
3 tarocco-appelsiinia
2 vaniljatankoa
9 keltuaista
90 g valkoista sokeria
ripaus suolaa

pinnalle
valkoista sokeria
taroccoista leikattuja kiekkoja

Kaada kerma kattilaan, raasta perään taroccojen kuoret. Leikkaa vaniljat halki ja raavi siemenet joukkoon. Kuumenna seosta sekoitellen, kunnes se alkaa hiljalleen kuplia. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä noin 10 minuuttia.

Laita sillä välin keltuaiset, sokeri ja suola kulhoon, sekoita hyvin. Kaada kermaseos siivilän läpi keltuais-sokeriseoksen sekaan hitaasti, koko ajan voimakkaasti sekoittaen.

Laita uuni päälle tasalämmölle 150 asteeseen. Nosta annosvuoat korkeareunaiseen isoon uunivuokaan. Keitä vettä (ehkä noin pari litraa, riippuen astioiden koosta) ja kaada kiehuva vesi uunivuokaan niin, että sitä on noin annosvuokien puoleen väliin saakka. Siirrä koko komeus uuniin ja paista noin 25 minuuttia tai kunnes vanukas on hyytynyt, mutta ei paistunut liikaa.

Nosta vanukkaat uunista ja anna niiden jäähtyä hyvin. Kun vanukkaat ovat jäähtyneet, leikkaa jokaisen pinnalle ohut siivu taroccosta. Ripottele päälle valkoista sokeria ja polta kaasutoholla lasiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti