23. huhtikuuta 2017

Mustikka-juustokakku

"Minä haluan mustikkakakun! Ja kynttilät! Ja sitten lauletaan!"

Pikkukokin toivomuslista kolmevuotissynttäreilleen oli selvä jo viikkoja ennen h-hetkeä. Toivemantraa piti varmuuden vuoksi myös toistaa juhlia odotellessa noin viisisataa kertaa. Saamansa piti ja leivoimme siis koko perheen voimin ihanan samettisen mustikkajuustokakun.

Kakku oli niin Pikkukokin kuin vieraidenkin mieleen ja sankari sai tietysti myös kynttilänsä ja laulunsa. Kun juhlapäivän aamuna lahjapaketista kuoriutui lisäksi Ihan Oikea bambusta tehty kokkiveitsi ja Arcosin puupuriste-leikkuulauta, oli pieni juhlija vallan tyytyväinen (ja vanhempansa seuraavat päivät hedelmäsalaatilla kyllästettyjä).

Idea mustikkaisen juustokakun toteutukseen löytyi Fashion Frosting -blogista.


Mustikkainen juustokakku (⌀ 26 cm irtopohjavuokaan)
keksipohja:
200 g digestive-keksejä
90 g voita
1 tl ceyloninkanelijauhetta

mustikkatäyte:
200 g mustikoita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1 dl valkoista sokeria
4 liivatelehteä
1 rkl vettä

vaniljatäyte:
250 g maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
3 kananmunankeltuaista
1,5 dl tomusokeria
1 rkl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
1 rkl vettä

marengit:
3 kananmunanvalkuaista
1,5 dl valkoista sokeria
0,5 tl väkiviinaetikkaa

koristeluun:
1 dl tuoreita karhunvatukoita
2 digestive-keksiä
mintunlehtiä

Murskaa keksit karkeaksi rouheeksi ja sekoita joukkoon kaneli. Sulaa rasva ja sekoita keksimurujen sekaan. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoka esim. mauttomalla viinirypäleensiemenöljyllä. Taputtele muruseos tiiviiksi vuoan pohjalle ja siirrä viileään odottamaan.

Liota mustikkatäytteen liivatteet kylmässä vedessä. Soseua mustikat sileäksi soseeksi tehoskeoittimessa ja lisää sekaan tuorejuusto. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi ja sekoita mustikkaseos varovasti vaahdon joukkoon. Lisää liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan ja sekoita ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja siirrä vuoka takaisin jääkaappiin. Anna täytteen hyytyä rauhassa vähintään tunnin ennen seuraavan kerroksen lisäämistä.

Liota vaniljatäytteen liivatteet kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa sitten keltuaiset tomu- ja vaniljasokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Notkista rahka ja sekoita se varovasti kermavaahdon joukkoon. Sekoita sitten keltuaisvaahto varovasti kermarahkaan. Lisää liivatteet kiehuvaan vesitilkkaan ja sekoita ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kaada vaniljatäyte mustikkatäytteen päälle ja siirrä vuoka takaisin jääkaappiin. Anna täytteen hyytyä rauhassa vähintään kolmen tunnin ajan.

Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi joukkoon etikka. Pursota vaahdosta minimarenkeja (kolmesta valkuaisesta riittää pariin pellilliseen) ja paista niitä 100-asteisessa kiertoilmauunissa puolen tunnin ajan.

Koristele kakku ennen tarjoilua esim. tuoreilla marjoilla, keksirouheella, marengeilla ja mintunlehdillä.

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku. Meillä varmisteltiin myös parisataa kertaa, että tuleehan 4-vuotis syntymäpäiville varmasti suklaakakku. Sitten juhlapäivänä oli niin kiire leikkiessä, ettei sankari ehtinyt syömään kakkua kuin pienen palan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Tutulta kuulostaa - meidän kiireinen sankari onkin halunnut nyt jälkikäteen vielä valokuvien kautta palata juhlatunnelmiin ja -tarjottaviin :)

      Poista