5. toukokuuta 2017

Appelsiinichurrot ja suolakinuskidippi

Churrot eli espanjalaiset munkkitangot ovat (kaneli-)sokerissa pyöriteltyjä, kuumaan suklaakastikkeeseen tai paksuun kaakaoon dipattavia, rapsakoita uppopaistettuja tikkuja, joita Espanjassa nautitaan usein aamupalaksi. Voisiko päivä enää makeammin alkaa!

Koska suklaa(kin) kuuluu minulla tällä hetkellä kategoriaan "hetki huulilla, loppupäivän ruokatorvea polttamassa", päätimme tuunata perinnereseptiä hieman ja vaihtaa suklaan suolakinuskikastikkeeseen. Taikinaa maustamaan lisäsimme puolestaan vaniljaa ja appelsiinia. Nerokasta, vaikka itse kehunkin :)

Testasimme mm. Maku-lehdessä julkaistua perusohjetta ensimmäisen kerran vapunaattona, mutta churroista tuli paistettaessa rakenteeltaan liian kuohkeita, paisuneita ja pullamaisia (kun googlaa valokuvia churroista, aika monella muullakin näyttää käyneen samoin). Kokeilimme seuraavana päivänä vähentää kananmunien määrän kolmesta kahteen, vaihdoimme jauhot puolikarkeista erikoisvehnäjauhoiksi ja pidensimme vatkausaikoja hieman. Mikä lie ollut ratkaisun avain, mutta tällä kertaa taikinasta tuli huomattavasti jämäkämpää ja churroista juuri oikeanlaisia autenttisia, pinnalta rapsakoita ja sisältä pehmeitä. Täydellisiä!

Vapunaaton liian kuohkeat, pullamaiset churrot. Ei muuta kuin uusi yritys kehiin! Puolukkasiman resepti löytyy täältä.

Vaniljaiset appelsiinichurrot
100 g voita
2,5 dl vettä
0,25 tl merisuolaa
1 vaniljatanko
1 luomuappelsiinin kuoriraaste
2,5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 kananmunaa
sirosokeria kuorrutukseen
500 g munkinpaistorasvaa paistamiseen

Kiehauta voi, vesi ja suola kattilassa ja lisää joukkoon vaniljatangon siemenet ja appelsiininkuoriraaste. Anna seoksen poreilla ja siivilöi joukkoon jauhot, samalla sähkövatkaimella vatkaten. Kun seos hetken kuluttua muodostaa pallon, ota kattila liedeltä.

Riko kananmunat toiseen kulhoon ja vatkaa niiden rakenne kevyesti rikki haarukalla. Kun taikinamassa ei ole enää tulikuumaa ja kypsennä kananmunia, vatkaa munat sähkövatkaimella taikinan joukkoon. Kun massa on sileää ja jämäkkää, siirrä se pursotinpussiin. Valitse suuriaukkoinen tähtitylla. (Taikinan voi tehdä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa paistamiseen asti.)

Kuumenna munkinpaistorasva kattilassa 170-asteiseksi. Pursota taikinasta tikkuja suoraan kattilaan leikaten ne saksilla sopivan mittaisiksi (tässä ylimääräinen käsipari on hyödyksi). Kun churrot saavat kauniin kullankeltaisen sävyn, käännä ne ja paista vielä toiseltakin puolelta. Nosta valmiit churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyörittele ne sitten kevyesti sokerissa. Tarjoile heti kuuman dipin kera.

Suolakinuski
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
0,5 tl merisuolaa

Mittaa ainekset kattillaan ja keitä hiljalleen sekoitellen noin kymmenen minuutin ajan. Tarjoile lämpäimänä dippinä churrojen kera.

4 kommenttia:

  1. Minulla on ollut tuota samaa liiallista ratkeamista ja pullamaisuutta. Kokeilen ensi Vueltan päätteeksi näillä neuvoin tai sitten sillä Andalusian auringossa-kirjan ohjeella. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah enpäs huomannutkaan, että siinäkin olisi ollut churro-ohje! Pitääpä käydä kaivamassa opus esille ja verrata reseptejä :)

      Poista
  2. Churrot ovat kivoja mutta itse en ole niitä tehnyt.Kun asuin Venzuelassa siellä oli churroihin keskittynyt ketju http://www.churromania.com/products/ jonka täytettyjä churroja söin pari kertaa. Suurin osa sen pisteistä on nykyään USAssa,ja webbisivujen mukaan edelleenkin myös Caracasissa,mitä en oikein usko,nykytilanteen valossa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttävät ihan törkeän herkullisilta nuo täytetyt churrot! Noista tulee mieleen myös yksi heikkouteni, Auntie Anne's -ketjun pretzelit. Oi että nyt iski makeannälkä... :)

      Poista