11. toukokuuta 2017

Ihan ulkona Anikón kanssa

Törmäsimme Anikó Lehtiseen ensi kertaa vajaa neljä vuotta sitten panimoravintola Bryggerissä järjestetyssä pienimuotoisessa olut-tastingissa. Odotin silloin Pikkukokkia, joten oluenmaistelu jäi todellakin maisteluksi, mutta Bryggerin tarjoamat herkut ja Anikón asiantuntevat jutut painuivat sitäkin paremmin mieleen. Punavuori Gourmet -blogia pitävän Lehtisen Yks olut! -kirja (WSOY 2014) päätyi ilmestyessään O:lle kokoaamaani lahjapakettiin ja siitä on kokkailtu moneen kertaan maistuvia olutruokia.

Lehtisen uunituore teos, Ihan ulkona (WSOY 2017), ilmestyi sopivasti kesäkauden kynnyksellä. Kirja esittelee kattavan kavalkadin erilaisia helppoja reseptejä, joiden tuotoksia voi nauttia ulkotiloissa. Kunhan nyt vain tuo räntäsade ja jäätävä tuuli poistuisivat päiväjärjestyksestä ja antaisivat tilaa toukokuun auringolle. Tänään näyttää taas asteen lupaavammalta!

Pyöräretkelle mukaan pehmoista nyhtöleipää, hiekkarannalle sangriaa ja kaupunkikierrokselle mozzarellasalaattia. Illalla grillissä paistuvat herkulliset lakritsi-kolaribsit. Entä mitäpä voisi tarjota siirtolapuutarhajuhlissa, samppanjaillanvietossa tai puistopiknikillä? Festareille Anikó puolestaan pakkaa mukaan kookos-suklaapatukoita ja lastenkutsujen herkkupöydästä rohmutaan ihania rocky road -tikkareita. Yhteisöllisyysteemaa jatkavat myös ravintolapäivän ja taivaan alla vietetyn illallisen teematarjoilut. Kuten sanottu, melkoisen kattava reseptikavalkadi!

Ohjeiden jakaminen erilaisiin ulkoruokintatapahtumiin on viihdyttävää, mutta hieman vaikeuttaa kokonaiskuvan hahmottamista ja kertaalleen läpi silmäillyn reseptin etsimistä. Olikos se sushiburrito tarkoitus syödä puistossa, kaupungilla vai hiekkarannalla? Kirjan lopusta löytyy onneksi myös perinteisemmän kategoriajaon hakemisto, joka pelastaa tilanteen.

Koska sää tosiaan on ollut mitä on, olemme päässeet vasta pari kertaa ruokailemaan takapihan terassille. Ihan ulkona -resepteistäkin kokeiluun ensimmäisenä päätyneet ihanat vuohenjuustoleipäset (illallinen taivaan alla -kategoriasta) nautimme vapunaattoaamun diy-brunssilla visusti sisällä, ennen takkapuu-ostosreissulle lähtöä... Kirjan kirkkaat värit ja ihanan kesäiset kuvat toivat kokkaukseen onneksi kevättunnelmaa. Tunnelmoidessa taisi kulua kuitenkin hetkinen liikaa, kun vuohenjuustoleipäset pääsivät ulos uunista vasta, sanotaanko, hyvin ruskettuneina :)


Vuohenjuustoleipäset Anikón tapaan
4-6 viipaletta paahtoleipää
oliiviöljyä
250 g vuohenjuustoa
rucolaa
juoksevaa hunajaa
mustapippuria

Leikkaa leivät neljään osaan ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele leivänpalasten pinnalle oliiviöljyä ja paahda leipiä 200-asteisessa uunissa viiden minuutin ajan tai kunnes ne saavat hieman väriä ja rapsakkuutta.

Leikkaa vuohenjuusto noin puolen sentin paksuisiksi kiekoiksi. Laita jokaisen leivänpalan päälle ensin pari leheä rucolaa ja päälle vuohenjuustoviipale. Paista leipiä grillivastusten alla viiden minuutin ajan. Valuta lopuksi leipien päälle hieman hunajaa ja rouhi mustapippuria.

Leipäset voi tarjoilla kuumina, mutta yhtä lailla hyvin myös huoneenlämpöisinä.Kirja saatu arvostelukappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti